wtorek, 15 października 2019

Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy


Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy

Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy przeznaczony do wszystkich typów cery, również wrażliwej. Posiada niezwykle delikatną, kryjącą formułę, która dopasowuje się do odcienia skóry, bez tworzenia efektu maski. Został wzbogacony o mieszankę aktywnych i naturalnych składników o właściwościach nawilżających oraz antyoksydacyjnych. Produkt jest hipoalergiczny oraz bezzapachowy. Ponadto, nie zawiera parabenów, silikonów, wazeliny ani akrylanów, dzięki czemu nie zatyka porów. Filtr SPF 15 chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy
Analiza składu:

Aqua- woda

Coco-Caprylate/Caprate - roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Undecane- organiczny związek chemiczny, natłuszcza skórę. Po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz.

Talc- jest to minerał z gromady glinokrzemianów, ma ogromną zdolność do absorbowania nadmiaru wilgoci. Dzięki temu zmniejsza tłustość kosmetyku poprawiając jego parametry sensoryczne. W kremach jest składnikiem filtra mineralnego stanowiącego ochronę przed promieniowaniem UV zmniejszającym niedogodności tychże filtrów w postaci bielenia. Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach (lub bronzerach). Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej. 

Polyglyceryl-3 Diisostearate- skuteczny emulgator do preparatów typu woda w oleju. Diizostearynian poliglicerylu-3 jest wyjątkowo delikatny dla skóry i łagodny, co czyni go idealnym w produktach przeznaczonych do wrażliwych obszarów skóry. Emulgator jest szczególnie wszechstronny podczas produkcji, nadając się zarówno do formulacji na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów. Lekko żółtawa lepka ciecz o charakterystycznym zapachu kwasów tłuszczowych.
Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy

Isoamyl Laurate- emolient suchy, wygładza i zmiekcza skórę. Pełni fukcje także rozpuszczalnika , skutecznie zastępuje lotne silikony. Można go znaleźć pośród składników, takich produktów jak: preparaty słoneczne, kosmetyki dla dzieci, olejki do kąpieli, zmywacze do makijażu, aerozole. Stanowi on także efektywny komponent w pielęgnacji włosów. Jest również wykorzystywany jako środek do usuwania wodoodpornego makijażu bez podrażniania oczu.

Propanediol- naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant, pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. 

Tridecane- zatrzymuje wodę w skórze poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz.

Titanium Dioxide-  jest to fizyczny filtr mineralny o szerokim spektrum ochrony UV, chroniący skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Wykorzystywany w kosmetykach z filtrami, przeciwsłonecznymi i do opalania. Działa na zasadzie lustra, odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Stosowany również w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, to biały pigment.

Silica- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

Sodium Chloride- chlorek sodu. Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Magnesium Sulfate- siarczan magnezu, powszechnie znany jako sól Epsom, jest minerałem. Działa poprzez zastąpienie magnezu w ciele i zwiększenie wody w jelitach.Substancja o szerokim spektrum zastosowania, przede wszystkim działa odkażająco i oczyszczająco, odmładza, relaksuje, usuwa obrzęki i oznaki zmęczenia. Działa również przeciwzapalnie, antygrzybicznie. W kosmetykach stosowany m.in. w szamponach przeciwłupieżowych, i peelingach, pochłania nadmierne sebum i oczyszcza.
Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy

Lauroyl Lysine- połączenie oleju kokosowego i oleju roślinnego. Po zastosowaniu tej substancji skóra jest gładka i ma aksamitne wykończenie. Może zatykać pory i powodować zaskórniki (działanie komedogenne). To także składnik konsystencjotwórczy, ułatwia aplikację kosmetyku, np. bronzera, podkładu, pudru. Dodawany do kosmetyków wodoodpornych, ponieważ częściwo hamuje pocenie, dzięki temu produkt jest trwalszy na skórze. 

Hydrogenated Castor Oil- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej
rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Taraxacum Officinale Extract- ekstrakt z mniszka lekarskiego, jest bogaty w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Dzięki temu, taki niepozorny kwiatek, działa odmładzająco - pomaga zmniejszać zmarszczki czy wybielać plamy starcze. Poza tym odżywia i zmiękcza skórę, przez co cera wygląda zdrowiej i młodziej. Sok z mniszka lekarskiego reguluje wydzielanie hormonów i rozszerza pory, co ułatwia usuwanie toksyn. Mniszek może być stosowany zarówno miejscowo, jak i jako herbatka. Zawarte w nim witamina C oraz magnez  przyspieszają proces gojenia,  wszelkie zaczerwienienia znikają, stany zapalne ulegają znaczniej redukcji, a blizny potrądzikowe stają się mniej widoczne. Świeże ziele mniszka zawiera poza tym wiele innych minerałów przyjaznych dla skóry, takich jak wapń, potas, żelazo i mangan, co przyczynia się do ogólnego poprawienia kondycji skóry.

Acacia Decurrens Flower Cera- wosk mimoza, żółte drzewo akacji. Z kwiatów  można przygotować tonik bądź hydrolat kwiatowy, który sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju cery, zarówno tłustej, wrażliwej, trądzikowej, naczynkowej, dojrzałej, jak i suchej. Kosmetyk odmładza, nawilża, pielęgnuje skórę. Wykazuje właściwości ściągające i przeciwzapalne, zmniejsza oparzenia i dolegliwości skórne.
Wyciąg z kwiatów akacji w kosmetyce jest cennym źródłem olejku eterycznego, flawonoidów i antocyjanów. Działa silnie antyoksydacyjnie, zapobiega powstawaniu zmarszczek, niszczy wolne rodniki oraz poprawia koloryt skóry.

Helianthus Annuus Seed Cera- wosk słonecznikowy, jest tłustym emolientem. Tworzy zawiesiny i zapobiega wytrącaniu z formuły substancji nierozpuszczalnych takich jak pigmenty, proteiny, mikroperełki i drobinki ścierające. Jest wykorzystywany w produkcji pomadek, szminek i błyszczyków do ust, tuszów do rzęs, kredek, emulsji, balsamów, kremów, preparatów ochronnych z filtrami UV, peelingów. Ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, pozostawia jedwabiście gładkie wykończenie na skórze, zmiękcza i odżywia.

Helianthus Annuus Seed Oil- olej z nasion słonecznika, jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.
Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy

Jojoba Esters- estry jojoby, chronią przed czynnikami zewnętrznymi np.: wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia. Posiada działanie łagodzące, wzmacniające, zmiękczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających, Anti-Age do twarzy, ciała i włosów, do każdego typu skóry.

Hydrogenated Lecithin- utwardzona lecytyna. Stosowana jako lekki emulgator do tworzenia konsystencji kosmetyków. Pomaga zatrzymać wilgoć w naskórku. Działa wygładzająco na skórę i włosy i zmniejszająca widoczność zmarszczek. Działa także wzmacniająco. 

Magnesium Stearate-  stearynian magnezu, zwiększa przyczepność i polepsza aplikację kosmetyku (zwiększa poślizg), wpływa na konsystencję pudru, wiążąc składniki i zmniejszając nieco jego pylistość - dobry dodatek zarówno do pudrów sypkich, jak i prasowanych. Poprawia nieco krycie, wydłuża "żywotność" makijażu. 

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Tocopherol- witamina E, konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Ethyl Vanillin- substancja zapachowa stosowana szeroko w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Nadaje piękny zapach balsamom do ust, błyszczykom.

Caprylyl Glycol-  kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Aluminum Hydroxide- wodorotlenek glinu, znany również jako uwodniony tlenek glinu, jest formą aluminium stosowaną jako barwnik.Ma właściwości pochłaniające serum i ściągające pory
Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy

Polyglycerin-3- trójglicerol, składnik konsystencjotwórczy i podnoszący lepkość kosmetyków, ponadto nawilża, wygładza, zmiękcza i zmniejsza szorstkość i rogowacenie skóry, pomaga innym substancjom aktywnym przeniknąć w głąb skóry, wiąże wilgoć i zapobiega wysychaniu kosmetyków. Wykazuje także właściwości łagodzące i konserwujące, zwłaszcza w kosmetykach z dużą zawartością wody.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Cl 77891- dwutlenek tytanu, substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

Cl 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

Cl 77491- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

Cl 77499-  czarny barwnik, magnetyk.
Deborah milano formula pura spf 15 podkład do twarzy

                            Moja opinia
Włoska marka koło której zawsze przechodziłam obojętnie… aż pewnego dnia zauważyłam napis 0 parabenów i właściwie postanowiłam przycupnąć przy półce tej marki i poczytać.

Skład na pierwszy rzut oka okazał się naprawdę dobry, pomyślałam sobie aha jednak istnieje podkład drogeryjny z dobrym składem …J
Kupiłam wtedy podkład, eyeliner i puder w kamieniu.

Na samym początku używałam tych produktów razem, ale później rozdzieliłam ich…
Co do podkładu to na początku wydawał mi się zbyt ciężki, i to chyba dlatego, że nakładałam go palcami…
źniej zaczęłam aplikować go gąbeczką ( oczywiście uprzednio zwilżoną).
Całkiem inaczej zachowywał się na twarzy.

Cera po nałożeniu jest promienna nawilżona, koloryt wyrównany. Podkład przykrywa delikatne niedoskonałości, ale myślę, że przy większych problemach trądzikowych się nie sprawdzi…
Po za tym najpierw trzeba takie niedoskonałości wyleczyć moim zdaniem a dopiero cośźniej maskować.

Podkład trochę dłużej się wchłania, będzie idealny na wiosnę i jesień.
Natomiast latem spływał po twarzy, zaś zimą, gdy jesteśmy otulone czapkami i szalikami to się wyciera…

Sprawdził się również na większe wyjścia, przypudrować trzeba go po 6-8 godzinach.
Jestem zadowolona i zużyłam już dwa opakowania.
Z racji tej, że teraz się w ogóle nie maluję bo jestem w ciąży i uważam, że im mniej chemii tym lepiej… Trzecie opakowanie czeka w zapasie J

Podkład się nie ciastkuje, i nie roluje, pachnie wanilią co na początku mi przeszkadzało, ale można się przyzwyczaić.
Nie zapycha i nie powoduje podrażnień, ale zauważyłam, że pod koniec wykańczania go delikatnie ciemnieje. Ma spf 15 ale nie jest to dla mnie istotne.
Pierwszy raz stosowałam go 2 lata temu dość dawno, a wracając do niego na początku tego roku uważam, że nic się nie zmieniło w moich odczuciach. 

Opakowanie to szklana chromowana butelka z pompką, bardzo wygodna forma dozowania.
Oby więcej takich produktów w drogeriach było. Cena 63 zł za 30 ml.
Polecam przyjrzeć się również kremowi BB z tej serii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz