piątek, 3 sierpnia 2018

Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy


Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy

Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy zawiera teraz ulepszoną formułę, która zapewnia jeszcze intensywniejsze nawilżanie i pielęgnację. Krem ten ma niezwykle lekką konsystencję, dzięki czemu błyskawicznie się wchłania, pozostawiając wyjątkowe uczucie gładkości, miękkości i ożywienia. W jego skład wchodzi olejek jojoba, który intensywnie nawilża skórę, a także witamina E chroniąca jej naturalną strukturę. Idealnie nadaje się do codziennej pielęgnacji – jest odpowiedni do wszystkich rodzajów skóry. Ma delikatny i przyjemny zapach i sprawia, że twarz zyskuje zdrowy, zadbany wygląd a skóra jest odpowiednio nawilżona i chroniona. Tolerancja dla skóry potwierdzona dermatologicznie.
Wysoce skuteczny, intensywnie nawilżający krem do twarzy
Szybko się wchłania i odświeża skórę
Pozostawia skórę miękką i odżywioną
Idealny do codziennej pielęgnacji
Tolerancja dla skóry potwierdzona dermatologicznie
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy
Analiza składu:
 Aqua- woda

Glycerin- gliceryna, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Paraffinum Liquidum- utwardzony olej mineralny z ropy naftowej. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych.

Myristyl Alcohol- emolient tłusty ,zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy
Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Alcohol Denat.- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy
Myristyl Myristate- tłusty emolient, działa wygładzająco i zmiękczająco. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów, zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody.

Cera Microcristallina- wosk mikrokrystaliczny, jest to typ wosku wytwarzanego przez odolejanie wazeliny jako część procesu przetwarzania ropy naftowej. Zawarty jest z dużym procentem w izoparafinach (rozgałęziony) węglowodorów i węglowodorach naftenowych. Charakteryzuje się rozdrobnieniem jego kryształów, w przeciwieństwie do większych kryształów parafiny. Składa się on z wagowych nasyconych węglowodorów alifatycznych o wysokiej masie cząsteczkowej. Ogólnie jest ciemniejszy, bardziej lepki, i bardziej elastyczny niż woski parafinowe i ma większy ciężar i wyższą temperaturę topnienia. Sprężyste i właściwości klejących mikrokrystaliczne woski są podobne do elementów łańcucha bez prostych, które zawierają. Typowy struktura krystaliczna mikrokryształów wosku jest mała i cienka, dzięki czemu jest bardziej elastyczny niż wosk parafinowy. Jest on powszechnie stosowany w preparatach kosmetycznych.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Hydrogenated Coco-Glycerides- pełni funkcję emolientu. Nawilża, zmiękcza, wygładza. Tworzy film (warstwę okluzyjną), który zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Może działać komedogennie. Stosowany jako zagęszczacz w szminkach i sztyftach.
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy
Simmondsia Chinensis Seed Oil- wosk jojoba, emolient półtłusty.  chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 

Tocopheryl Acetate- pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy
Lanolin Alcohol (Eucerit®)- emolient otrzymywany z lanoliny. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Jest również emulgatorem i ma pośrednie właściwości nawilżające, tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni i zapobiega odparowaniu wody.
(Eucerit®)- euceryt,  naturalny środek emulgujący wytwarzany z tłuszczu wełny owczej (lanoliny). Pod względem chemicznym, euceryt jest alkoholem lanolinowym z wysoką zawartością cholesterolu, wykazującym niski potencjał alergiczny.

Polyglyceryl-2 Caprate- substancja która ułatwia zwilżanie skóry,ma również właściwości emolientowe. Poprawia konsystencję piany.Stosowany w kosmetykach kolorowych jako lepiszcze.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Sodium Carbomer- reguluje lepkość kosmetyku
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy
Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Alpha-Isomethyl Ionone- składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Benzyl Alcohol- alkohol aromatyczny, Konserwant - przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Parfum- zapach

                                                          Moja opinia
Uniwersalny krem, który sprawdził się w okresie zimowym, bardzo dobrze nawilżał, i co dziwne mimo tego , że w składzie jest olej mineralny to mnie nie zapychał. Ale jakoś nie przypadł mi do gustu, pachnie ładnie, delikatnie. Wchłania się dość długo i zostawia tłustą warstwę. Nie lubię też efektu lepienia się… Wolę dołożyć parę złotych i kupić krem z lepszym składem J Czy kupię go ponownie? Z pewnością nie.
Nivea soft krem intensywnie nawilżający do twarzy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza