piątek, 20 lipca 2018

Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko

Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko

Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko idealny do każdego typu skóry. Łagodna receptura z ekstraktem z oliwek i bambusa zapewnia ochronę przez cały dzień. 
Sposób użycia: Nałożyć na oczyszczoną skórę pod pachami.
Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko
Analiza składu:
Aqua (Water)- woda

Alcohol Denat.*- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Triethyl Citrate- składnik zapachowy i maskujący i przeciwutleniający, stosowany w dezodorantach

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.
Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko
Bambusa Vulgaris Leaf/Stem Extract- wyciąg z bambusa zwyczajnego. Bambus zawiera szereg dobroczynnych substancji m.in. flawonoidy, sacharydy, ramnoza, krzemionka, białka, aminokwasy (tyrozyna, arginina, leucyna, histydyna) oraz wiele związków mineralnych.  Korzystnie wpływa na wygląd skóry, doskonale relaksuje oraz nawilża skórę. Po nałożeniu na skórę staje się ona gładka i miękka. 
Zastosowanie bambusa:
- jako składnik kosmetyków anti-aging
- jako składnik kremów do cery naczynkowej
- pomocny przy zwalczaniu cellulitu
pomaga na wypadające włosy i łamliwe paznokcie , dzięki zawartej w bambusie dużej ilości krzemionki, regeneruje i wzmacnia zniszczone i osłabione włosy oraz pielęgnuje kruche i łamliwe paznokcie. Szczególnie bogaty w krzem jest ekstrakt z gatunku bambusa Tabashir bamboo, który zawiera nie mniej niż 70 % przyswajalnej krzemionki. W babusie zawarte są także sacharydy, które znajdują zastosowanie w produktach oczyszczających i szamponach.
- posiada działanie antybakteryjne, kosmetyki z ekstraktem z bambusa chronią skórę przed bakteriami i grzybami.

Bambusa Vulgaris Sap Extract- ekstrakt z bambusa, składnik który dobrze wiąże wodę z otoczenia przez co zwiększa zawartość wody w naskórku. Cenne źródło składników tj: minerały, witaminy flawonoidy, krzemionka, aminokwasy. Nawilża wzmacnia cebulki włosów i zapobiega puszeniu. Ma działanie antyoksydacyjne.

Olea Europaea (Olive) Fruit Extract*- extrakt z oliwy z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.

Salvia Officinalis (Sage) Oil- olejek eteryczny pochodzący z rośliny zielnej, Salvia officinalis, składnik zapachowy
Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko
Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu

Cetearyl Glucoside- substancja łagodna dla skóry Powstaje w wyniku kondensacji alkoholu cetearylowego (kwasu tłuszczowego) z glukozą. Może być naturalnie otrzymywany (z oleju kokosowego / kukurydzianego) lub chemicznie syntetyzowany. Emulgator stosowany w preparatach olej w wodzie. Pomaga skórze i włosom zachować wilgoć i daje aksamitny dotyk. Można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych, takich jak: krem ​​nawilżający na twarz, krem ​​przeciwsłoneczny, zabieg przeciwzmarszczkowy, krem ​​pod oczy, podkład, odżywka, balsam ujędrniający, krem ​​do rąk i środek do mycia twarzy.

Lauryl Lactate- mleczan laurylowy. Emolient półtłusty zapobiega odparowywaniu wilgoci i zmiękcza. Ponadto ma działanie złuszczające naskórek, przez co poprawia kondycję skóry, wzmacnia, wygładza i wyrównuje koloryt, pomaga odetkać i oczyścić zaczopowane pory. Stymuluje syntezę kolagenu i wpływa na jędrność skóry. Składnik wykorzystywany w różnego rodzaju kosmetykach, kremach, balsamach, produktach myjących, mleczkach oczyszczających i żelach.

Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate- emulgator i stabilizator z naturalnych odnawialnych źródeł roślinnych. Składnik stosowany w dezodorantach ze względu na jego łagodną i antybakteryjną formę.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Lactic Acid-  kwas mlekowy, kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.
Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko
Parfum (Fragrance)**-zapach

z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego
** naturalne olejki eteryczne
                           Moja opinia
Ten antyperspirant kupiłam przypadkowo w sklepie ze zdrową żywnością ze względu na jego dobry skład. Nie zawiera aluminium a w składzie ma wyciąg z bambusa, ekstrakt z oliwy z oliwek, olejek eteryczny i kwas mlekowy. Niestety tak bardzo się zawiodłam, że więcej go już nie kupię. Kulkę aplikuje się na umytą skórę, ale po 3 godzinach antyperspirant przestaje działać. Musiałam powtórzyć aplikację, ale to nic nie dało. Nie mam problemów z nadmierną potliwością, nie mam też większych stresów na co dzień ale niestety produkt nie działa. Jeszcze chciałabym dodać, że konsystencja jest bardzo wodnista, bo po wstrząśnięciu potrafi się trochę jej wylać. To najbardziej mnie denerwowało, bo czasem zapomniałam o tym i po prostu coś ubrudziłam. Opakowanie ładne praktyczne 50 ml w cenie około 18 zł- dość sporo za taką jakość. Pachnie bambusowo-cytrusowo, zużyłam go i już więcej nie planuję zakupu.
Neobio dezodorant w kulce oliwkowo-bambusowy eko

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza