sobota, 14 lipca 2018

Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej


Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej

Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszane zastosowano w nim naturalne składniki o działaniu nawilżającym (wyciągi z żeń-szenia i pomarańczy, sole kwasu hialuronowego i PCA, lecytynę, sorbitol i glikozę, panthenol). Dodatek olejów roślinnych lekko natłuszcza i działa łagodząco. Olejki eteryczne nadają kremowi świeży, delikatny zapach.

Najważniejsze składniki: wyciąg z owoca gorzkiej pomarańczy i żeń-szenia, kompleks nawilżający ze składników NMF (magnesium PCA i kwas hialuronowy), olej rokitnikowy i makadamia, naturalne olejki eteryczne – pelargonii, drzewka różanego i trawy cytrynowej.

Działanie:
matujące
nawilżające
wygładzające
odświeżające
można stosować pod makijaż

Sposób użycia: na umytą skórę nałożyć cienką warstwę kremu, delikatnie wmasować. Polecany do cery tłustej i mieszanej.
Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej
Analiza składu:

Aqua- woda

Isopropyl Palmitate- ciekły wosk. emolient suchy, nadaje poślizg, wspomaga wiązanie się składników w kosmetyku. Zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, tworzy film, zmiękcza, wygładza, nawilża skórę i włosy.

Ethylhexyl Palmitate- emolient  tłusty, stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Często używany jako organiczny zamiennik silikonów.

Glycerin- gliceryna, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract- ekstrakt z owoców pomarańczy. Działa antyseptycznie i łagodząco. Doskonały antyutleniacz. Ma właściwości ściągające i zmniejszające pory, - wspomagające gojenie trądzikowych stanów zapalnych, rozjaśniające koloryt skóry, rozjaśniające przebarwienia posłoneczne i pozapalne. Substancja ma świeży zapach cytrusów.

Sodium Hyaluronate- hialuronian sodu  idealny składnik do nawilżania twarzy, skóry całego ciała czy włosów. Nie obciąży, za to pozwoli związać wodę w ich wnętrzu, zapewniając im elastyczność, miękkość i młody wygląd. jest pochodną kwasu hialuronowego, a także naturalnym składnikiem naszych łez, dzięki czemu często używa się go do produkcji kropli do oczu czy płynów do przechowywania i czyszczenia soczewek kontaktowych. Natomiast sam kwas hialuronowy to substancja naturalnie produkowana przez naszą skórę, która zapewnia jej młody i jędrny wygląd, ponieważ:
* ma bardzo silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi przyciągnąć i trwale związać cząsteczki wody w tkance - jego jedna cząstka potrafi przyciągnąć aż 250 cząsteczek wody z otoczenia,
* wchodzi w reakcję z kolagenem i elastyną, dwoma białkami, które odpowiadają za elastyczność i napięcie skóry. Wypełnia on przestrzenie między nimi - razem tworzą rodzaj rusztowania dla tkanki.
Niestety z wiekiem jego produkcja wyraźnie maleje - jego największe stężenie występuje w skórze niemowląt. Ilość kwasu hialuronowego w tkance zmniejsza się też pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania promieniowania UVA i UVB.
Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej
Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Cetearyl Glucoside- substancja łagodna dla skóry Powstaje w wyniku kondensacji alkoholu cetearylowego (kwasu tłuszczowego) z glukozą. Może być naturalnie otrzymywany (z oleju kokosowego / kukurydzianego) lub chemicznie syntetyzowany.
Emulgator stosowany w preparatach olej w wodzie. Pomaga skórze i włosom zachować wilgoć i daje aksamitny dotyk. Można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych, takich jak: krem ​​nawilżający na twarz, krem ​​przeciwsłoneczny, zabieg przeciwzmarszczkowy, krem ​​pod oczy, podkład, odżywka, balsam ujędrniający, krem ​​do rąk i środek do mycia twarzy.

Panax Ginseng Root Extract- wyciąg z żeńszenia. W kosmetykach stosowany jest ze względu na działanie silnie antyoksydacyjne, opóźnia starzenie skóry, znajduje się w wielu kosmetykach przeciwzmarszczkowych i odmładzających, także luksusowych. Wykazuje również działanie wyszczuplające i antycellulitowe, aktywuje rozkład tłuszczy, hamuje syntezę kwasów tłuszczowych. Ma wiele innych właściwości np. w szamponach działanie: wzmacniające, rewitalizujące, dotleniające, regenerujące, poprawiające ukrwienie i odporność skóry. Wzmacnia cebulki włosów i pobudza je do wzrostu, odbudowuje uszkodzone włosy. 
Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej
Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Macadamia Ternifolia Seed Extract- olej z orzechów makadamia. wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Caprylic/Capric Triglyceride-  trigliceryd kaprylowo-kaprynowy, substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Hydroxyethyl Acrylate- polimer filmotwórczy, reguluje konsystencję kosmetyku, składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze

Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer- kompleks zagęszczający, aktywny w szerokim zakresie pH, kompatybilny z wieloma składnikami kosmetycznymi, polecany szczególnie do emulsji o/w. Nie zawiera akrylamidów i parafin.
Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej
Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Glucose- cukier owocowy, koi i nawilża skórę

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Magnesium PCA- tworzy film, który zatrzymuje wodę w naskórku, nawilża skórę.

Pelargonium Roseum Leaf Oil- olejek z róży Geranium to świeży kwiatowy i słodko pachnący olej, który jest stosowany w produktach do pielęgnacji skóry zarówno dla jego zapachu, jak i właściwości czyszczących.
Nadaje się do prawie wszystkich rodzajów skóry. Wspaniale pielęgnuje ciało. Odżywia i wzmacnia skórę zmęczoną, podrażnioną, szarą. Znakomicie nawilża, odmładza i regeneruje skórę. Działa odprężająco. odświeżaczem i ściągającym.

Aniba Roseadora Wood Oil- olejek eteryczny z drzewa różanego, dobrze tolerowany przez każdy rodzaj skóry. Działa stymulująco, antyseptycznie, regenerująco, odprężająco. Stymuluje tkanki skórne, ma działanie uelastyczniające i wygładzające składnik stosowany w kosmetykach anti-aging.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych. 

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Tocopheryl Acetate- pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Trilaureth-4 Phosphate- środek zmiękczający skórę, stabilizuje emulsję.

Hippophae Rhamnoides Fruit Oil- olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach. Ma wysoką zawartość witaminy A. Dodatkowo olej z owoców rokitnika zawiera wysoką dawkę witaminy E, minerałów oraz flawonoidów. Jako nieliczny olej roślinny zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego - Omega-7, który jest nieobecny w oleju z nasion rokitnika. Kwas Omega-7 (palmityno-oleinowy) jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa on na proces ziarninowania i regenerację naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego.

                                   Moja opinia
Na ten krem trafiłam przypadkowo w sklepie ze zdrową żywnością. Czasem go odwiedzałam, ale wtedy jeszcze nie było tego kącika z kosmetykami. Potrzebowałam czegoś nawilżającego bo była to jesień.  Niepozorna nazwa i szczerze mówiąc mało zachęcające opakowanie, ale skład całkiem fajny. Zaryzykowałam, i jestem nim naprawdę oczarowana. Bardzo dobrze nawilża i odżywia moją skórę, nie zapychając jej. To pierwszy taki krem w mojej kolekcji który jest wprost idealny do moich potrzeb. Konsystencja jest średnio gęsta, nie lejąca się i nie lepiąca. Idealnie się rozprowadza, wchłania trochę dłużej. Dzięki temu kremikowi nie widać już moich suchych skórek pod makijażem, bo ich po prostu nie ma J Moja cera została dogłębnie nawilżona. Mam cerę mieszaną i tłustą w strefie T dodatkowo problematyczną i wrażliwą.
Myślę, że sami wiecie jak trudno jest dobrać sobie odpowiedni krem.
Krem idealnie dopasowany, czuję że moja skóra jest dokarmiona, zapach kwiatowo-cytrusowy ale bardzo delikatny. Kiedyś używałam kremów matujących, bo myślałam, że mieszana cera tego potrzebuje. Nie lubiłam ciągle się świecić, ale to były stare czasy i pewne błędy w pielęgnacji… Pamiętajmy cery tłustej czy mieszanej nie wolno wysuszać a wręcz przeciwnie trzeba NAWILŻAĆ, bo nawilżanie to podstawa w pielęgnacji J
Opakowanie tak jak wspomniałam wcześniej, dość niepozorne, dziwne, a ja zawsze kupuję oczami. Muszę się przełamać, ale przecież każda z Nas chce kupować to co działa i ładnie wygląda J My kobiety J…W końcu znalazłam krem idealny, polecam J

Krem nawilżający tradycyjny fitomed do cery tłustej i mieszanej

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza