piątek, 25 maja 2018

Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy


Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy

Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy przeznaczona do cery suchej i wrażliwej. Delikatnie, ale skutecznie usuwa wszelkie zanieczyszczenia, pozostawiając uczucie nawilżenia skóry. Zawiera kompleks humektantów, cenny olej z kiełków pszenicy oraz ekstrakt z kwiatów lipy szerokolistnej, które działają zmiękczająco, zapewniając komfortową czystość i świeżość, bez uczucia ściągnięcia.

Sposób użycia: 1-2 dozy emulsji nanieść bezpośrednio na wilgotną skórę twarzy i szyi, delikatnie przetrzyj i zmyj ciepłą wodą.
Termin ważności: 18 miesięcy od daty produkcji, 3 miesiące od momentu otwarcia.
Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy
Analiza składu:

Aqua- woda

Vitis Vinifera Seed Oil- olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca (otrzymywana z oleju roślinnego). Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Urea- mocznik. substancja chemiczna powstaje w ludzkim organizmie - jest ubocznym produktem przemiany białek, a wydalamy go wraz z potem i moczem. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik, nietoksyczny i niealergizujący. Otrzymuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla. Nazwa ''mocznik'' jest określeniem potocznym – dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid. Jest humektantem, czyli substancją o dużej zdolności pochłaniania wody. W swojej naturalnej postaci jest jednym ze składników odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry. Mocznik jest składnikiem różnych preparatów kosmetycznych – znajduje się w kremach (do twarzy, stóp, rąk), balsamach do ciała, maściach, emolientach, tonikach, szamponach i odżywkach do włosów, a nawet w pastach do zębów. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i umiejętność zatrzymywania wody w naskórku jest niezastąpiony do pielęgnacji skóry suchej oraz atopowej, a także skóry w okresie menopauzy, gdy z powodu spadku poziomu hormonów staje się ona wiotka i bardzo sucha. Ratuje skórę zmaltretowaną zbyt długim opalaniem. Sprawdza się również w przypadku innych typów cery – np. wrażliwej i alergicznej (nie podrażnia, a więc w wyższym stężeniu może bezpiecznie złuszczyć martwe komórki, zastępując inne substancje, np. kwasy owocowe, których taka cera nie toleruje). Pomaga przy pielęgnacji cery trądzikowej, łupieżu, radzi sobie z przesuszonymi kolanami i łokciami, jest też znakomitym remedium na popękane pięty.

Lauryl Glucoside- (Poliglukozyd laurylowy) – składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Cocamidopropyl Betaine-  substancja myjąca , usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.
Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy
Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy
Tilia Platyphyllos Flower Extract- wyciąg z kwiatów lipy drobnolistnej, ma szerokie zastosowanie zewnętrzne. Kremy i lotiony zawierające wyciąg z lipy wykazują działanie zmiękczające i wygładzające. Natomiast ziołowe maseczki ściągają i zamykają pory, co jest szczególnie korzystne przy cerze tłustej. Kwiat lipy wchodzi często w skład kosmetyków dla cery wrażliwej i skłonnej do alergii. Samego naparu można używać do zmywania skóry w celu złagodzenia podrażnień. Ekstrakt lipy bywa składnikiem szamponów i odżywek do włosów przesuszonych i zniszczonych. Nie tylko wzmacnia włosy, ale także nadaje im połysk i elastyczność. Działa również korzystnie na skórę głowy.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Triticum Vulgare Germ Oil- olej z kiełków pszenicy.Jego zastosowanie na skórę i włosy jest niezwykle uniwersalne. Pozyskuje się go z samego wnętrza ziaren, dlatego zachowuje swoje cenne właściwości i bogactwo ponad 20 różnych składników odżywczych, które aktywnie wspierają skórę, by wyglądała zdrowo i na zadbaną. Olejek z kiełków pszenicy posiada zdolności przeciwstarzeniowe, które pomagają zmiękczyć i nawilżyć skórę. Cechy naturalnego olejku sprawiają, że kosmetyki z pszenicą są bardzo wszechstronne ponieważ u osób z suchą skórą przywrócą nawilżenie, ale bez zbędnego błysku. Składnik ten sprawdza się również na włosach suchych i tłustych, ponieważ pszenica dobrze nawilża i reguluje poziom wydzielania sebum.

Glyceryl Oleate-  mieszanina monoglicerydów kwasu oleinowego. Pełni funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów , która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja stosowana w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiała zmywanie preparatu z powierzchni włosa.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Tocopheryl Acetate-  pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Xanthan Gum-  guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Cyamopsis Tetragonoloba Gum- guma guar, należy do rodziny motylkowatych i jest uprawiana głównie na subkontynencie indyjskim. Gumy pochodzące z bielma ziarna zawierają głównie hydrokoloidalne polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej, białko i błonnik. Przesiane i zmielone bielmo na postać białego lub żółtawego, praktycznie bezwonnego proszku. Guma guar, dodana do wody, tworzy roztwory koloidalne o dużej lepkości. W kosmetykach wykorzystywana jest jako zagęstnik oraz stabilizator emulsji. Ułatwia rozczesywanie włosów.
Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy
Benzyl Alcohol - pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Parfum- zapach

Dehydroacetic Acid-  konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

                       Moja opinia
Mimo tego, że mam cerę mieszaną to postanowiłam go kupić (cena promocyjna w hebe przyciągnęła mnie jeszcze bardziej) J. Emulsja jest przeznaczona do cery suchej i wrażliwej. W składzie, który jest bardzo naturalny za to duży pluuuus +++ jest olej z kiełków pszenicy, ekstrakt z kwiatów lipy szerokolistnej. Konsystencja jest kremowa, biała nieco tłustawa i na mojej mieszanej cerze zachowuje się specyficznie ślisko, ale mnie to nie dziwi bo przecież moja cera jest mieszana a emulsja jest kremowo- olejkowa stworzona specjalnie dla skóry suchej.
Zapach delikatny ziołowy, jedna pompka wystarczy by umyć całą twarz. Emulsja ładnie nawilża skórę, nie podrażnia, po umyciu skóra jest oczyszczona, delikatna i nawilżona. Lubię jej używać szczególnie w okresie jesienno-zimowym gdy moja skóra potrzebuje większego nawilżenia. Ciężko było by mi wskazać minusy tego produkty, bo dla mnie ich nie ma. Opakowanie 150 ml w buteleczce z pompką, która posiada zamykanie i dzięki tego nic się nie wyleje w trakcie podróży. Szata graficzna na opakowaniu jest przepiękna, w ogóle wszystkie produkty z Vianka bardzo przypadły mi do gustu. Trzeba pamiętać o tym, że od otwarcia produktu mamy 3 miesiące na to żeby go zużyć, także pamiętajcie o tym. Polecam serdecznie
Vianek nawilżająca emulsja do mycia twarzy z ekstraktem z lipy



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza