piątek, 9 lutego 2018

Dr Hauschka rose day cream light - lekki krem z płatków róży na dzień


Dr Hauschka rose day cream light - lekki krem z płatków róży na dzień


Dr Hauschka rose day cream light - lekki krem z płatków róży na dzień szczególne właściwości kremu czynią z niego idealny kosmetyk do pielęgnacji skóry normalnej, suchej, wrażliwej i skłonnej do zaczerwienień i rozszerzonych naczynek krwionośnych oraz do skóry dojrzałej. Zapewnia on cerze optymalną ochronę oraz wspiera naturalne procesy regeneracji. Skład kremu został wzbogacony w wodę różaną oraz olejek z róży damasceńskiej. Wysokowartościowe wyciągi z płatków róży wielokwiatowej i dzikiej róży harmonizują i wzmacniają skórę twarzy oraz otaczają ją delikatną powłoką ochronną, podczas gdy masło shea, wosk różany oraz olejek z awokado zapobiegają jej wysuszaniu. Tym samym zostaje przywrócona naturalna równowaga wodno-lipidowa skóry, a jej funkcje ulegają zrównoważeniu. 
Kompozycja wyciągu z roślin leczniczych: prawoślazu i dziurawca oraz róży wzmacnia skórę i aktywuje jej wrodzoną siłę. Wosk carnauba, cenny nowy składnik kremu, dodaje funkcjom ochronnym skóry dodatkowy impuls i zapewnia jej barierę ochronną przez cały rok. Cera z tendencją do podrażnień i zaburzeń naczyniowych (rozszerzenie drobnych naczyń krwionośnych) zyskuje dzięki kremowi z płatków róży delikatną pielęgnację i trwałą ochronę przez cały dzień. Taki rodzaj pielęgnacji nadaje skórze cechy róży, która łączy w sobie siłę z delikatnością.
Dr Hauschka rose day cream light - lekki krem z płatków róży na dzień
Analiza składu:

Water (Aqua)-woda

Arachis Hypogaea (Peanut) Oil-olej z orzechów arachidowych.  wzmacnia i zmiękcza barierę naskórkową, pozostawiając na niej ochronną warstwę okluzyjną. Działa wspomagająco w leczeniu dermatoz. Stosowany jest w preparatach do ciała, masażu, kąpieli oraz jako środek przeciwłupieżowy w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Olej arachidowy zawarty jest głownie w kosmetykach i olejkach do kąpieli. Bardzo często używany jest także w gabinetach SPA oraz salonach odnowy biologicznej jako olejek do masażu całego ciała.

Beeswax (Cera Alba)- wosk pszczeli. Otrzymywanie: przez stapianie plastrów, z których wcześniej zebrano miód. Pozyskiwany bez szkody dla pszczół i dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych. Doskonały naturalny emolient, emulgator i stabilizator emulsji - natłuszcza, chroni i zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka, regeneruje, wygładza.

Althaea Officinalis Root Extract-  ekstrakt z korzenia prawoślazu. Prawoślaz bogaty jest w witaminy zwłaszcza A, C, D, E i z grupy B. Zawiera też asparaginę, pektyny, skrobie, betainę, sole mineralne i garbniki.

·         Łagodzi podrażnienia- ekstrakt prawoślazu działa przeciwzapalnie, łagodzi wszelkie podrażnienia i koi wrażliwą skórę. Sprawdza się przy silnych zmianach zapalnych a nawet przy oparzeniach.
·         Zmiękcza skórę- dodatek prawoślazu np. do kremów na dzień delikatnie zmiękcza i wygładza skórę przez co jest przyjemna w dotyku.
·         Regeneruje- zdolność do regeneracji skóry to według naukowców klucz do zachowania młodego wyglądu. Prawoślaz nie tylko działa w stanach zapalnych ale i pobudza komórki do regeneracji tak by skóra długo zachowała młodość.
·         Reguluje poziom nawilżenia-prawoślaz wpływa na stopień utraty wody przez naskórek dzięki czemu jest w stanie przeciwdziałać wysuszaniu skóry. 
·         Hamuje degradację kwasu hialuronowego- co przeciwdziała zarówno odwodnieniu skóry jak i jej przedwczesnemu starzeniu się.
·         Chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych- zanieczyszczenia, spaliny samochodowe, zmienne temperatury, dym papierosowy; to tylko niektóre ze szkodliwych czynników na, które codziennie narażona jest skóra. 
Pod ich wpływem szybciej starzeje się ale i jest bardziej podatna na wpływ wolnych rodników. Prawoślaz tworzy na skórze ochronny film, który chroni ją przed utratą wody i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
·         Przynosi ulgę zmęczonym i podrażnionym oczom- kompres z prawoślazu cudownie koi i regeneruje zmęczone i zapuchnięte oczy. 

Rosa Damascena Flower Water- woda różana, działa tonizująco i odżywczo. Regeneruje zmęczoną i dojrzałą cerę, przywracając jej naturalny blask. Głęboko oczyszcza, zmniejszając zmiany trądzikowe a także rozjaśnia cerę. Uelastycznia naskórek widocznie wygładza a także doskonale nawilża. Po naniesieniu na włosy sprawia, że staja się one bardziej elastyczne, zregenerowane i odżywione. Z wody różanej można przygotowywać okłady na zmęczone powieki i zaczerwienione spojówki. Skutecznie łagodzi podrażnienia oczu, dodaje im blasku. Jej zapach ma właściwości aroma-terapeutyczne i poprawia samopoczucie.

Hypericum Perforatum Flower/Leaf/Stem Extract-  ekstrakcie z kwiatów, liści i pędów Hypericum perforatum , powszechnie nazywane ziele dziurawca. Hypericum Perforatum Oil to czerwonobrązowy olej otrzymywany z dziurawca zwyczajnego. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, Hypericum Perforatum Extract i Hypericum Perforatum Oil są używane do formułowania różnych rodzajów produktów, w tym produktów do pielęgnacji skóry, szamponów i produktów do kąpieli. Poprawiają wygląd suchej lub zniszczonej skóry, zmniejszając łuszczenie i przywracając jędrność.

Butyrospermum Parkii (Shea) Butter- naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Sorbitan Olivate- niejonowa substancja powierzchniowo czynna pozyskiwana z oliwy z oliwek i sorbitolu, nierozpuszczalna w wodzie. Natłuszcza i nawilża, służy także jako emulgator do tworzenia białych emulsji myjących, zapobiega rozwarstwieniu kosmetyku w trakcie jego przechowywania. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Wykazuje również kompatybilność z emulsjami sylikonowymi i formułami zawierającymi filtry przeciwsłoneczne.

Persea Gratissima (Avocado) Oil- olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Bogaty w witaminy: A, B, E, H, K, PP, F,
nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT) oraz aminokwasy. Składnik dzięki zawartości lecytyny wykazuje lekkie działanie emulgujące. Używany w produkcji kremów, emulsji, mydeł, produktów do masażu ciała. Działa natłuszczająco, regenerująco, silnie odżywczo i ochronnie. Olej zbliżony w budowie do lipidów skóry, dlatego jest wysoce tolerowany, polecany do skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej. Głęboko się wchłania, nie nabłyszcza, jest lekko gęsty. Wzmacnia i uelastycznia skórę oraz włosy.

Polyglyceryl-3 Polyricinoleate- środek powierzchniowo czynny - czynnik emulgujący. Środek zwiększający lepkość.  Posiada właściwości nawilżające. Wspiera powstanie emulsji. Stosowany w kosmetykach naturalnych.

Fragrance (Parfum)* - zapach

Citronellol*- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Geraniol*-  organiczny związek chemiczny występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach i jest głównym składnikiem olejku różanego, cytrynowego.

Linalool* - organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Limonene*- organiczny związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Citral* - składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku

Farnesol*- organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego i akacjowego

Benzyl Alcohol* - pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Eugenol* - organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest głównym składnikiem olejku goździkowego (oleum Caryophylli), ma silne działanie bakteriobójcze, a także znieczulające. Trudno rozpuszcza się w wodzie.

Rosa Damascena Flower Extract – ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej. Substancja działa na skórę gojąco, łagodząco, nawilżająco i antyseptycznie, polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, reguluje krążenie i wzmacnia naczynka. Stosowana w tonikach, maseczkach, sera, kremy, mgiełki do włosów  do pielęgnacji dla wszystkich rodzajów cer, a szczególnie dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej a także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym).

Rosa Canina Fruit Extract – ekstrakt z owoców dzikiej róży. Naukowcy wyszczególnili ponad 130 związków zawartych w tej roślinie, dobroczynnie działających na organizm. W kwiatach kryją się wyjątkowo cenne olejki eteryczne, flawonoidy, antocyjany. Owoce zaś to bogactwo witamin – przede wszystkim C, ale także A, B1 i B2, E, K – flawonoidów, garbników, steroli, kwasów organicznych, kwasu foliowego, pektyn, karotenoidów. W fitoterapii wykorzystywane są też liście róży, bo zawarta w nich naturalna witamina C jest prawie 5-krotnie bardziej aktywna niż witamina syntetyczna. 
·         Rozjaśnia cerę i przebarwienia
·         Nawilża, zmiękcza i wygładza skórę
·         Zmniejsza zmiany trądzikowe
·         Chroni układ krwionośny


Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax- wosk karnauba. Preparat natłuszczający skórę. Wytwarza na jej powierzchni warstwę umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia. Po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz. Składnik konsystencjotwórczy, wpływa na wzrost lepkości preparatu kosmetycznego. Stosowany jako baza do sztyftów np. pomadek. 

Zinc Sulfate - siarczan cynku. Pełni funkcję konserwantu, działa bakteriobójczo- biocyd, antymikrobowo, dezynfekująco, a także usuwa i zapobiega osadom, np płytce nazębnej. Stosowany m.in. w produktach do higieny jamy ustnej. Jest substancją przeciwzapalną, przyspiesza gojenie ran. Stosowany w kosmetykach antyseptycznych, np przeciwtrądzikowych, przeciwodparzeniowych, a także w maściach np. leczących zajady, wykwity wirusowe przy ospie, opryszczce i inne. 

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Rosa Damascena Flower Wax- wosk z róży damasceńskiej. . Preparat natłuszczający skórę. Wytwarza na jej powierzchni warstwę umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia. 

*składnik naturalnego olejku eterycznego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza