Oriflame Płyn do kąpieli Frosted Berry Cake
Oriflame Płyn do kąpieli Frosted Berry Cake zrelaksuj
się i przywołaj świąteczny nastrój podczas kąpieli. Płyn Frosted Berry Cake
tworzy rozkoszną piankę i otula ciało apetycznym, owocowym zapachem. Oczyszcza,
nie wysuszając przy tym skóry. Nie zawiera mydła. Zbalansowane pH.

Aqua- woda
Sodium Laureth Sulfate- (sól sodowa), to
substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i
detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w
produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator
O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego
drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach
do higieny jamy ustnej i zębów.
Sodium Chloride - sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.
Glycerin- organiczny związek chemiczny, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca.Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.
Sodium Chloride - sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.
Glycerin- organiczny związek chemiczny, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca.Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.
Cocamidopropyl Betaine- popularna substancja myjąca,
pianotwórcza stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żelach,
szamponach. Łagodzi potencjalne działanie drażniące anionowych substancji
myjących, np Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia pienienie
kosmetyków. Poprawia również konsystencję. Wykazuje słabe działanie
alergiczne,jest bezpieczne dla kobiet w ciąży,może przesuszać skórę wrażliwą.
Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant
lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np.
parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.
Parfum- zapach
Peg-7 Glyceryl Cocoate- substancja wspomaga inne
emulgatory. Substancja stosowana przede wszystkim w produktach do mycia włosow
i ciała. Ma właściwości myjące, natłuszczające i poprawiające jakość piany.
Wygładza skórę i włosy.
Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny.
Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach
bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty,
wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście
potencjalnych alergenów
DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący.
Wydziela drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i
apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych).
Wywołuje stany zapalne skóry.
Sodium Citrate- organiczny związek chemiczny
z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Składnik wykorzystywany jako
substancja konserwująca i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku.
Jest przeciwutleniaczem.
Limonene- imituje zapach skórki
cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest
przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia,
wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne,
odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.
CI 17200- fuksja, barwnik azowy na
bazie wody lub glikolu. Dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w
różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.
CI 19140- tartrazyna, żółcień
spożywcza. Służy do nadania substancji trwałego żółtego koloru.
CI 42090- błękit brylantowy
FCF. Związek chemiczny. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem
metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz