poniedziałek, 6 listopada 2017

Ziaja liście manuka krem mikrozłuszczający z kwasem migdałowym na noc

Ziaja liście manuka krem mikrozłuszczający z kwasem migdałowym na noc




Ziaja liście manuka krem mikrozłuszczający z kwasem migdałowym na noc to
nawilżający krem do skóry normalnej, tłustej i mieszanej z 3% zawartością kwasu migdałowego. Przywraca skórze naturalną równowagę i świeżość.

Ziaja Liście Manuka  Krem mikrozłuszczający z kwasem migdałowym na noc


substancje czynne głęboko oczyszczające
antytrądzikowo-złuszczający kwas migdałowy
ekstrakt z liści Manuka o działaniu antybakteryjnym
ściągająco-łagodzący glukonian cynku

czysta i świeża skóra
• Złuszcza i odnawia naskórek nie powodując podrażnień.
• Redukuje porfiryny odpowiedzialne za zmiany trądzikowe.
• Rozjaśnia powierzchniowe przebarwienia posłoneczne i pozapalne.
• Zmniejsza zaskórniki i rozszerzone pory.
• Nawilża, poprawia elastyczność, jędrność i sprężystość.
• Pozostawia skórę świeżą o jednolitym kolorycie.

Sposób użycia:
Krem nanieść wieczorem na oczyszczona skórę i delikatnie wklepać. W ciągu dnia zaleca się stosowanie preparatów z ochrona przeciwsłoneczną.

Analiza składu:

Aqua- woda

Isohexadecane- substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Mandelic Acid- kwas migdałowy. Substancja zmniejsza grubość warstwy rogowej skóry. Regeneruje skórę z fotouszkodzeniami i przebarwieniami, działa depigmentacyjnie. Odbudowuje szarą, zmęczoną, postarzałą lub zaniedbaną skórę, tzw. skórę palacza. Poprawia jej nawilżenie, uelastycznia, ujędrnia, wygładza, poprawia fakturę skóry, ujednolica, wygładza zmarszczki. W wyższych stężeniach preparaty z kwasem migdałowym, o niskim pH, tzw. peelingi chemiczne, zwalczają zmarszczki, piegi, ostudę, przebarwienia i blizny pozapalne, działają leczniczo na trądzik, rozrzedzają sebum i redukują wydzielanie łoju, regulują gruczoły łojowe, ściągają i oczyszczają pory z głębokich zaskórników, działają keratolitycznie, złuszczają wierzchnie warstwy naskórka. Przeciwdziałają trądzikowi zapalnemu

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.
Ziaja liście manuka krem mikrozłuszczający z kwasem migdałowym na noc

PEG - 100 Stearate- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer- polimer filmotwórczy, tworzy na twarzy mgiełkę okluzyjną i reguluje konsystencję kosmetyku

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Zinc Gluconate- glukonian cynku. Oczyszcza skórę, odblokowuje pory i reguluje wydzielanie sebum.  Kontroluje utrzymanie prawidłowego stężenia wit. A, w skórze  ,wspomaga proces regeneracji tkanek i gojenia się ran.

Leptospermum Scoparium Leaf Extract-  hydrofilowy ekstrakt z liści z drzewa Manuka, posiada właściwości antybakteryjne, stosowany jako leczniczy kompleks na rany i podrażnienia naskórka. Stosowany w różnych problemach skóry o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Zmniejsza infekcje i łagodzi podrażnienia skóry twarzy i ciała. Oczyszcza naskórek, jest efektywny w zwalczaniu bakterii wywołujących trądzik.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Diazolidinyl Urea- (mocznik diazolidynylowy)  – przeciwbakteryjny środek konserwujący.  Jest mieszaniną różnych produktów formaldehydu, w tym polimerów. Może wywoływać zapalenie skóry.  Można go znaleźć w praktycznie każdym rodzaju produktów do pielęgnacji ciała, w tym do twarzy, balsamy, krem ​​do opalania, mycia, szampon, odżywka, krem ​​pod oczy, dezodorant i płyn do płukania ust. Niektóre informacje mówią, że ​​jest zarówno toksyczny i rakotwórczy, głównie ze względu na formaldehyd i zalecają unikanie. Jednak CIR stwierdził, że jest bezpieczny dla produktów kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 0,5%.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Propylparaben- konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Parfum (Fragrance)- zapach

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool-komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku

Eugenol- organiczny związek chemiczny z grupy terpenów

Triethanolamine-  regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %
Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.
                              Moja opinia

Krem ma przyjemny zapach i dobrą konsystencje jednak dla mojej cery nie jest dobry. przesusza ją i podrażnia. Faktem jest że oczyszcza cerę jednak ja nie jestem przekonana do tego produktu. Nie zauważyłam żadnego złuszczania. Nakładałam go codziennie wieczorem a rano wstawałam z zaczerwieniona buzią, to nie było fajne nawet oczy miałam czerwone i swędzące. Nie zauważyłam efektów o których mówi producent jestem rozczarowana.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza