poniedziałek, 23 października 2017

Oriflame Scrub do twarzy love nature z aloesem

Oriflame Scrub do twarzy love nature z aloesem

Oriflame Scrub do twarzy love nature z aloesem eksfoliujący, żelowy scrub z nawilżającym ekstraktem z aloesu głęboko oczyszcza skórę i usuwa martwe komórki naskórka. Sprawia, że cera jest gładka, miękka i promienna.
Oriflame Scrub do twarzy love nature z aloesem

Stosowanie: Nakładaj scrub na wilgotną skórę i masuj delikatnie, omijając okolice oczu. Dobrze spłucz. By uzyskać najlepsze rezultaty, stosuj 1-2 razy w tygodniu.

Analiza składu:

Aqua- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Polyethylene- polimer etenu. Substancja stosowana jako ścierniwo. Stosowany w pilingach jako substancja ścierająca zrogowaciały naskórek, a także w pastach do zębów. Polietylen nieskocząsteczkowy tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który ogranicza nadmierną utratę wody z powierzchni, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza  naskórek i włosy.
 
Acrylates/C10-30 Alkylacrylate Crosspolymer-  kopolimer powstały z kwasu akrylowego i alkilometakrylowego oraz mieszaniny alkoholi tłuszczowych .Substancja zagęszczająca i żelująca, zwiększająca lepkość i filmotwórcza, stosowana w kosmetykach ochronnych i wodoodpornych, mi.in. do opalania i makijażu, oraz myjących włosy i skórę. Nadaje aksamitna powłokę.

Peg-40 Hydrogenated Castor Oil - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Phenoxyethanol-składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Parfum- zapach

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to     4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11

Benzophynone-4 - składnik pochodzenia chemicznego. Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu. Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych, absorbuje promienie UVB i UVA II. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni UVB i UVA II, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry.

DMDM Hydantoine- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Disodium EDTA -sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Citric Acid-  (Kwas Cytrynowy) – Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Aloe Barbadensis Leaf Juice- sok aloesowy. Aloes jest sukulentem, czyli rośliną, która potrafi przetrwać nawet w najtrudniejszych warunkach – gdy w pobliżu nie ma źródła wody. Istnieje ponad 400 różnych odmian aloesu, mających z kolei ponad 400 różnych możliwości użycia.
Aloes stosuje się w szamponach i innych produktach do włosów – maseczkach, odżywkach. Roślina wzmacnia budowę włosów, które stają się mocniejsze i bardziej lśniące. Łatwiej je rozczesywać i mniej się plączą, nie mają też tendencji do „puszenia”. Szampony z aloesem zapobiegają również rozdwajaniu się końcówek. Wszystko dzięki zawartym w roślinie składnikom: witaminie A, B2, C i E oraz aminokwasom. Warto dodać, że aloes jest humektantem. Humektanty, obok protein i emolientów, stanowią jeden z trzech niezbędnych składników, służących właściwej pielęgnacji włosów - odpowiadają za ich odpowiednie nawilżenie.

Sodium Citrate - organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Składnik wykorzystywany jako substancja konserwująca i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku.  Jest przeciwutleniaczem.

Zinc  Stearate -  stearynian cynku pełni m.in. funkcję emulgatora. Wpływa na konsystencję kosmetyku, wiążąc poszczególne składniki, zwiększa przyczepność. Nadaje produktowi kremową konsystencję, zwiększa także poślizg. Dodawany do kosmetyków mineralnych (m.in. cieni i pudrów) oraz produktów pielęgnacyjnych. Jest używany w kosmetykach we wszelkich sypkich formulacjach (pudry, podkłady, cienie itp). Wpływa na przykład na konsystencję pudru, wiążąc składniki i zmniejszając nieco jego pylistość - dobry dodatek zarówno do pudrów sypkich jak i prasowanych.

CI 47005- żółcień chinolinowa – organiczny związek chemiczny, zielonkawożółty, spożywczy barwnik chinolinowy. Może być wytwarzana syntetycznie lub też pochodzić od zwierząt.  stosowany w produkcji szminek, mydeł, past do zębów, środkach do pielęgnacji włosów, farbach do włosów, perfumach, a także w tuszach do tatuowania. Dozwolony w produkcji wszystkich kosmetyków.

CI 42090:2- barwnik syntetyczny o niebieskim kolorze. Może wywoływac alergie.

 CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substanji trwałego żółtego koloru.

CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.
                                    Moja opinia

Swoja przygodę z kosmetykami oriflame zaczęłam już dawno, dawno temu… Pokochałam wiele produktów, natomiast ten scrub nie do końca spełnił moje oczekiwania. Jest bardzo delikatny, ładnie pachnie, dobrze oczyszcza i odświeżą, skórę. Opakowanie jest na plus, praktyczne, wyciśniemy tyle, ile chcemy.  Cena jak dla mnie jest zbyt wygórowana w stosunku do działania, wydajności oraz pojemności. Nie jestem do niego przekonana, a aloes dopiero na 13 miejscu w składzie…

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza