poniedziałek, 2 października 2017

Eveline Argan Oil głęboko odżywczy balsam do ciała pod prysznic

Eveline Argan Oil głęboko odżywczy balsam do ciała pod prysznic 3 w 1

Eveline Argan Oil głęboko odżywczy balsam do ciała pod prysznic 3 w 1 przeznaczony jest do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej. Innowacyjna formuła oparta o technologię Cellforte,(sprawia , że natychmiast po zastosowaniu skóra staje się aksamitnie gładka i miękka w dotyku) działając w synergii z Luxury of Youth Complex intensywnie odżywia, nawilża i wygładza naskórek. Hipoalergiczny, testowany dermatologicznie.
Olejek arganowy uważany za prawdziwy eliksir młodości regeneruje, doskonale odmładza i poprawia kondycję skóry.
Roślinne komórki macierzystePhytoCellTec, pobudzają komórki macierzyste skóry do intensywnej samoodnowy, poprawiając gęstość i sprężystość naskórka.
Kompleks witamin A, E, F - hamuje procesy starzenia się , chroniąc komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przyjemny delikatny zapach zapewnia wyjątkowe uczucie świeżości i komfortu.
Eveline głęboko odżywczy balsam do ciała pod prysznic

Sposób użycia:
1.Przed nałożeniem balsamu należy dokładnie umyć ciało i dokładnie spłukać pianę obfitym strumieniem wody.
2.Balsam pod prysznic nałożyć na umytą, mokra skórę ciała i wmasować okrężnymi ruchami.
3. Nadmiar balsamu spłukać wodą.
4. Od razu po delikatnym osuszeniu skóry ręcznikiem można się ubrać.

Rezultat: Głęboko odżywiona i aksamitnie gładka skóra natychmiast po użyciu balsamu.

Analiza składu:


Aqua
- woda

Glycine Soja Oil
- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Petrolatum
-  wazelina. Emolient tłusty o właściwościach natłuszczających, wygładzających i zmiękczających, tworzy ochronną warstwę na skórze, zapobiegającą przeznaskórkowemu odparowywaniu wody. W kosmetyce stosowana często jako baza wszelkich maści, sztyftów i składnik konsystencjotwórczy, polepsza właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość. Ma także zdolność pochłaniania promieni UV.

Butylospermum Parkii Butter
- naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Glycerin
- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cetearyl Alkohol
- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Argania Spinosa Kernel Oil
-olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Disodium Cetearyl Sulfosuccinate
- sól disodowa sulfobursztynianu, mieszaniny alkoholi (cetylowego i stearylowego). Anionowa substancja powierzchniowo czynna. Stabilna przy pH 6-6,5. Trudno rozpuszczalna w wodzie. Kompatybilny z elektrolitami i filtrami UV. Niewrażliwy na twardą wodę. Składnik powierzchniowo czynny. Pełni funkcje emulgatora typu O/W - odpowiada za stworzenie emulsji. Pełni także funkcję oczyszczającą. Klimatyzuje skórę - nawilża, zmiękcza, wygładza. Substancja stosowana w wielu kosmetykach, np. balsamach do mycia, balsamach do ciała, żelach do mycia.

Sodium Polyacrylate
- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract
- komórki macierzyste jabłoni ,są bogate w czynniki epigenetyczne i metabolity, zapewniające długą żywotność komórkom skóry. W badaniach wykazano, że produkt chroni komórki macierzyste skóry, opóźniając starzenie się komórek i zmniejsza oznaki starzenia.

Xantan Gum- 
guma ksantanowa - polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Lecithin
 – lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Polysorbate 20
- niejonowy związek powierzchniowo czynny, wytwarzany na bazie oleju kokosowego i tlenku etylenu, jest pochodną kwasu laurynowego. Ma formę żółtej cieczy o charakterystycznym zapachu, o pH 5,5-7,0, w wyższym pH ulega rozpadowi. Rozpuszczalna w wodzie, stabilna w naturalnych warunkach. Najłagodniejszy ze wszystkich rodzajów Polisorbatu. Sugerowane stężenie w kosmetykach: Od 1- 20%. Stabilizuje emulsje i zapobiega rozwarstwianiu faz, jest również dobrym nośnikiem dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Ma także właściwości oczyszczające.

PEG- 20 Glyceryl Laurate
- niejonowa substancja powierzchniowo czynna.  tworzy ochronny i natłuszczający film na powierzchni skóry i włosów. Ma również właściwości emulgatora do tworzenia emulsji, zapobiega rozwarstwianiu faz, jest substancją łagodnie myjącą, poprawiającą konsystencję, rozprowadzanie, zwilżającą i zapobiegającą przesuszaniu skóry i włosów od silnych detergentów.

Tocopherol
- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Linoleic Acid
- kwas linolowy, należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), emolient, kluczowy składnik w syntezie ceramidu 1, warunkuje prawidłową budowę i dobre własności barierowe naskórka, wpływa na przebieg procesów zapalnych w skórze, normalizuje procesy keratynizacji, zmniejsza przebarwienia.

Retinyl Palmitate
- ester retinolu i kwasu palmitynowego. Ma właściwości emoliencyjne. Ma działanie naprawcze, przeciwstarzeniowe, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Palmitynian retionolu zwany proretinolem jest jedną z form retinolu (witaminy A), najsłabszą w działaniu biologicznym, ale za to najbardziej bezpieczną w stosowaniu, powodującą najmniej podrażnień. Palmitynian retinolu wewnątrz skóry ulega przemianie do retinolu. Sam retinol jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu i światła, więc jest trudny do wprowadzania do kosmetyków. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. W skórze ulega przekształceniom z wydzieleniem retinolu - podstawowej formy witaminy A. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.

DMDM Hydantoin
- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Parfum
- zapach

Methylchloroisothiasolinone, Methylisothiasolinone
- ich stosowanie zostało zakazane w Japonii i Kanadzie. Substancje konserwujące używane w kosmetykach pod nazwą Kathon CG. Można je znaleźć w szamponach, odżywkach, mydłach, płynach do kąpieli czy kremach do golenia. Te środki konserwujące często podrażniają skórę i wywołują alergie. Badania na zwierzętach wykazały, że mogą uszkodzić komórki w układzie nerwowym. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.

Hexyl Cinnamal
- nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalol
- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających.

Limonene
-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Benzyl Salicylate
- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Citronellol
-  naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Alpha-Isomethyl lonone
-  składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Może wywoływać podrażnienia skóry.

Hydroxycitronellal
- substancja syntetycznie pozyskiwana z naturalnego cytronelalu. Producent ma obowiązek wykazania obecności tego składnika w składzie INCI, jeżeli jego ilość przekracza: 0,001% w kosmetykach niespłukiwanych, 0,01% w kosmetykach spłukiwanych. Składnik kompozycji zapachowych imitujący zapach konwalii i lilii i substancja maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. 


Lyral- substancja uczulająca.


                                Moja opinia

Bardzo dobry dla przesuszonej skóry. Szczególnie go polecam dla tych którzy nie lubią rytuału balsamowania ciała po kąpieli. A chciałyby mieć skórę miękką, nawilżoną i delikatną. Ja się w nim zakochałam dla mnie to oszczędność czasu, i wygoda. Fajnie się z nim pracuje pod prysznicem, łatwo się aplikuje, dzięki pompce można wydostać tyle produktu, ile potrzebujemy do nawilżenia naszego ciała. Ma specyficzny zapach, ale jak dla mnie przyjemny. Dobrze wygładza, nawilża, skóra jest po nim przyjemna w dotyku. Zapach utrzymuję się jeszcze przez kilka godzin po kąpieli. Po prysznicu z tym produktem możemy błyskawicznie się ubrać gdyż , produkt jest dobrze w skórę wchłonięty i nie musimy się martwić, że nam zatłuści ubranie. Jedynie nie używam go podczas upałów bo wtedy czuje dyskomfort i wole użyć innego balsamu szybko wchłaniające się a ten po kąpieli zostawia taką otoczkę która w upały mnie denerwuje.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza