poniedziałek, 25 września 2017

Garnier Ultra Doux Szampon Drożdże Piwne Owoc Granatu

Garnier Ultra Doux Szampon Drożdże Piwne Owoc Granatu

Garnier Ultra Doux Szampon Drożdże Piwne Owoc Granatu  Wyjątkowa formuła, do włosów cienkich, pozbawionych objętości. Połączenie drożdży piwnych o właściwościach wzmacniających i owocu granatu, aby nadać włosom objętość i witalność. Lekka i delikatna konsystencja nie obciąża włosów.
Garnier Ultra Doux Szampon Drożdże Piwne Owoc Granatu

Rezultat: Twoje włosy są pełne witalności i zachwycają objętością. Stają się błyszczące, miękkie w dotyku.
CHWILA PRZYJEMNOŚCI
Odkryj przyjemność stosowania lekkiej, przezroczystej konsystencji. Poczuj świeży, apetyczny zapach. Dotknij swych włosów, są niewiarygodnie miękkie.

Analiza składu:

Aqua
– woda

Sodium Laureth Sulfate
-(sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Citric Acid
– (Kwas Cytrynowy) – Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Cocamidopropyl Betaine
–substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Glycerin
–  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Sodium Chloride
– (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Ammonium Hydroxide
– składnik służy w produkcji wielu związków chemicznych wykorzystywanych w kosmetykach, np. amin. W kosmetykach pełni funkcję regulującą pH, jest składnikiem kompozycji zapachowych i substancją maskującą, neutralizuje niepożądane zapachy w kosmetyku. Coraz rzadziej jest stosowany w innych celach, niż produkcja farb ze względu na toksyczność. Znajduje zastosowanie w farbach do włosów, ponieważ jest silnym utleniaczem, otwiera łuski włosów, poprawia efekt i trwałość farbowania.

Sodium Benzoate
–  substancja zabezpieczająca kosmetyk przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni. Również konserwant spożywczy. Związek z grupy identyczny z naturalnym polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych.

Sodium
 Hydroxide– (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11,

Faex /Yeast Extract– wyciag z drożdży lekarskich piwnych. Zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B i skłądniki mineralne. Składnik silnie antyoksydacyjny i odżywczy, zapobiega starzeniu skóry, stymuluje syntezę białek do odnowy, poprawia elastyczność i sprężystość skóry i włosów, wzmacnia. Wykazuje działanie silnie oczyszczające i detoksykujące (tzw. wymiatacz wolnych rodników), antybakteryjne i antyseptyczne, likwiduje zaskórniki, stany zapalne. Ma właściwości złuszczające, wygładza i rozjaśnia, wspomaga likwidację przebarwień, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie oraz reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory. Zastosowanie znajduje zwłaszcza w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej i do tłustej skóry głowy, z łupieżem i problemem nadmiernego wypadania i siwienia. Poprawia także skręt włosów kręconych. Łagodzi objawy wielu chorób skórnych.
      
      Salicylic Acid– zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.
        Uwaga!: 
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;
     
      Polyquaternium-10– jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju.Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Limonene
–  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Punica Granatum Extract
– ekstrakt z owocu granatu. Antyoksydant pochodzenie roślinne- Indie. Ekstrakt z granatu zastosowany zewnęrznie na skórę działa na kilku poziomach:
– Wykazuje działanie regenerujące i reperujące zniszczenia skóry.
– Nawilża i odżywia, dodany do olejów roślinnych zwiększa ich treściwość i lekko zagęszcza.
– Dzięki obecności dużej ilości charakterystycznych polifenoli, jest on zaliczany do wysoce skutecznych antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, powodującymi przedwczesne starzenie skóry.
– Poprawia koloryt skóry.
– Pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, wzmacniając ochronę skóry przed słońcem, zarówno na poziomie promieniowania UVA i UVB. Dodatkowo hamuje i reperuje zniszczenia skóry powodowane przez promieniowanie UV. Jest składnikiem przeciwdziałającym zmianom kancerogennym skóry.
– Działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu drobnych uszkodzeń skóry i łagodzi. Jest polecany w przypadku cery podrażnionej, delikatnej, zaczerwienionej, po opalaniu oraz po peelingach, kiedy wymagana jest regeneracja naskórka.
– Zmniejsza obrzęki, jest korzystny także w pielęgnacji okolic oczu skonnych do obrzęków i zmarszczek.
– Stymuluje do działania fibroblasty, czyli komórki skóry odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny – podstawowych białek skóry odpowiadajacych za jej młody wygląd, dodatkowo przyczynia się do podziałów komórek sprzyjajac odnowie komórkowej skóry. Zwiększa elastyczność i jędrność skóry, zmniejsza drobne zmarszczki powierzchniowe oraz przyczynia się do pogrubienia naskórka.

Hexylene Glycol
– emulgator do tworzenia emulsji, obniża lepkość, jest rozpuszczalnikiem substancji aktywnych i zapachowych, a także nawilża i zmiękcza skórę, ma także działanie myjące oraz konserwujące, jednakże w kosmetykach nie jest stosowany jako konserwant. Jest również substancją zapachową.


Parfum/Fragrance(Fil C36660/1)- zapach
                             
                              Moja opinia
Producent obiecuje nam objętość i faktycznie tak jest. Włosy są miękkie w dotyku, uniesione od nasady włosa, puszyste , ale nie napuszone, nie elektryzują się, pięknie pachną i świeżo wyglądają przez cały dzień. Niska cena i jest naprawdę wydajny. Szampon bardzo dobrze się pieni, konsystencja jest gęsta, żelowa, nie obciąża włosów. Buteleczka jest bardzo estetycznie wykonana i przezroczysta, co pozwala nam widzieć ile jeszcze go zostało. Niestety teraz bardzo ciężko go dostać, nie wiem dlaczego. Produkt godny polecenia J warto wypróbować

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza