grudnia 05, 2017

Oriflame krem do rąk frosted berry cake

Oriflame krem do rąk frosted berry cake

Oriflame krem do rąk frosted berry cake Nawilżający krem do rąk, który nadaje dłoniom gładkość oraz piękny, owocowy zapach.
Oriflame krem do rąk frosted berry cake
Oriflame krem do rąk frosted berry cake
Analiza składu:

Aqua- woda

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Caprylic/Capric Triglyceride- trigliceryd kaprylowo-kaprynowy. Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Dimethicone-  silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Stearyl Alcohol- alkohol stearylowy. Jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość. W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Cocos Nucifera Oil- olej kokosowy. Tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Posiada duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.
Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.
Ma silne właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy.
Ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej.
Jest odpowiedni dla skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy – nawilża ją, natłuszcza, zapobiega zakażeniom bakteryjnym.
Zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu.
Łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.

Ethylhexyl Stearate-  emolient tłusty, zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, tworzy film, zmiękcza, wygładza, nawilża skórę i włosy.

Cetearyl Ethylhexanoate-  ester alkoholu cetylostearylowego i kwasu octowego. Natłuszcza, ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje elastyczność powierzchniom, ułatwia aplikację kosmetyków dając poślizg. Stosowany także w sztyftach kosmetycznych, np pomadkach, aby zapobiec ich kruszeniu oraz w balsamach i kremach ochronnych, np do opalania

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Imidazolidinyl Urea- przeciwdrobnoustrojowym środkiem konserwującym, który działa poprzez tworzenie formaldehydu w produktach kosmetycznych. Osoby wystawione na działanie takich składników uwalniających formaldehyd mogą mieć alergię na formaldehyd lub alergię na ten składnik. W Stanach Zjednoczonych około 20% kosmetyków i produktów do higieny osobistej zawiera środek uwalniający formaldehyd, a częstotliwość występowania alergii kontaktowej na te składniki jest znacznie wyższa wśród Amerykanów w porównaniu z badaniami w Europie. Stosowany w dezodorantach, amonowe pasty do zębów, płyny do płukania ust, środki do farbowania włosów, kremy do rąk, płyny, szampony itp. Stosowane do "brązowych" wypieków, takich jak precle. 

Parfum- zapach

Ceteareth-20-  emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.

Carbomer- karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

Propylparaben- konserwant.   Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Hexyl Cinnamal-  nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Stearic Acid-  tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Palmitic Acid- kwas palmitynowy – organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie substancją myjącą.

Limonene-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Isopropyl Myristate- półtłusty emolient stosowany w różnego rodzaju kosmetykach zwłaszcza myjących.  Ma konsystencję rzadkiego oleju. Rozpuszczalny w tłuszczach. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 30%. Wygładza, zmiękcza, natłuszcza i chroni skórę oraz włosy, tworzy okluzyjny, niezbyt tłusty i lepki film o dobrej przyczepności do powierzchni. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Arachidic Acid-  kwas arachidowy, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych,  wspaniale natłuszcza i nawilża skórę. Witaminy i minerały działają odżywczo i wspomagają regenerację zarówno skóry, jak i włosów. Ten niezwykły specyfik poza właściwościami pielęgnacyjnymi posiada również szereg zastosowań w medycynie naturalnej, szczególnie w profilaktyce i leczeniu chorób skóry takich jak łupież, egzema czy łuszczyca. Zawarte w nim witaminy A i E spowalniają procesy starzenia się skóry i przywracają jej zdrowy koloryt i gładkość. Kwas arachidowy łagodzi podrażnienia, szczególnie te związane z nadmiernym łuszczeniem się skóry. Sprawdzi się zatem po opalaniu lub w przypadku bardzo suchej i zgrubiałej skóry. Stosuje się go również do produkcji mydeł, które dzięki niemu zyskują odpowiednią plastyczność i połysk.

Lauric Acid- kwas laurynowy, to średniołańcuchowy długołańcuchowy kwas tłuszczowy lub lipid, który stanowi około połowę kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym. Jest to potężna substancja, która jest czasami ekstrahowana z kokosa do użycia w rozwoju monolauryny. Mimo to, jedno z badań sugeruje, że olej kokosowy jest tak samo bezpieczny i prawdopodobnie bardziej skuteczny niż olej mineralny - tani i powszechny składnik w płynach do skóry - jeśli chodzi o leczenie nienormalnie suchej skóry. Inne badanie wykazało, że jedynie dodanie pierwotnego oleju kokosowego do istniejącego balsamu do skóry było w stanie zwiększyć zarówno nawodnienie, jak i elastyczność skóry. Stosowany w łuszczycy i trądziku.

Myristic Acid- nasycony kwas tłuszczowy, zmiękcza i wygładza powierzchnie skóry. Zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci. Jest także substancją emulgującą, zmętnia konsystencje kosmetyków i w kosmetykach myjących wspomaga działanie oczyszczające, a także łagodzi drażniące właściwości anionowych detergentów. 

Coumarin- kumaryna, benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnowatych.

2 komentarze:

  1. Czy w takiej kolejności wypisany jest skład na etykiecie jak u Państwa w zestawieniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki i ich kolejność wzięłam ze strony producenta, mam nadzieje, że producent nie oszukał i podał wszystko prawidłowo, ale obiecuję że to sprawdzę i powiem. Jeśli wiesz, że brak jest jakiegoś składnika lub jest coś nie po kolei to napisz a to poprawie

      Usuń