piątek, 22 maja 2020

Sylveco łagodny żel do higieny intymnej

maja 22, 2020 2 Comments

Sylveco łagodny żel do higieny intymnej 

Sylveco łagodny żel do higieny intymnej do codziennej pielęgnacji, pozwala utrzymać fizjologiczną równowagę skóry i błon śluzowych miejsc intymnych. Zawiera bardzo delikatne, ale jednocześnie skuteczne składniki myjące. Gliceryna i panthenol zapobiegają wysuszeniu, koją i łagodzą. Ekstrakty z kory dębu i babki lancetowatej działają przeciwzapalnie, ściągająco i antyseptycznie. Kwas mlekowy zapewnia odpowiednio niskie pH (3.9), przywraca naturalną mikroflorę bakteryjną, zmniejszając ryzyko infekcji i chroniąc przed podrażnieniami. Żel stosowany regularnie zapewnia uczucie czystości, świeżości i komfortu.
Sylveco łagodny żel do higieny intymnej

Analiza składu:
Aqua- woda

Lauryl Glucoside- (Poliglukozyd laurylowy) – składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry.

Glycerin-silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Lactic Acid- kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy). Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.
 Sylveco łagodny żel do higieny intymnej
Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Quercus Robur Bark Extract- wyciąg z kory dębu, łagodzi stany zapalne, eliminuje nadmiar sebum i wzmacnia włosy. Działa ściągająco, wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.

Plantago Lanceolata Leaf Extract- ekstrakt z babki lancetowatej ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, redukuje nadpotliwość, delikatnie oczyszcza, zapobiega zmianom zapalnym błon śluzowych narządów intymnych, działa ściągająco, oczyszcza i zwęża rozszerzone pory, uelastycznia skórę i wzmacnia naczynia krwionośne. Substancja stosowana najczęściej w kremach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej, oczyszczających tonikach, preparatach do higieny intymnej, kremach pod oczy, preparatach wzmacniających naczynka krwionośne, łagodzących maseczkach.

Sylveco łagodny żel do higieny intymnej
Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Coco-Glucoside- poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Glyceryl Oleate- mieszanina monoglicerydów kwasu oleinowego. Pełni funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów , która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja stosowana w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiała zmywanie preparatu z powierzchni włosa.

Sylveco łagodny żel do higieny intymnej
Sodium Benzoate- benzoesan sodu. Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Salvia Sclarea Oil- szałwia muszkatołowa, roślina wykorzystywana w medycynie ludowej o silnych właściwościach antybakteryjnych. Posiada ziemisty, ziołowy zapach. Reguluje wydzielanie sebum i stymuluje porost włosów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Jest używany do aromatyzowania drogich odmian tytoniu. Uprawiana na całym świecie jako roślina ozdobna oraz jako zioło i przyprawa.
Stosowana również:
Zapaleniu wielostawowym, zapaleniu szpiku, odleżynach, reumatyzmie.
Ma silnie działanie antybakteryjne. Badania kliniczne wykazały skuteczność maści zawierającej ekstrakt z szałwii 5-20%, w leczeniu łuszczycy skóry.
Kumaryna z korzenia ma działanie przeciwnowotworowe. W medycynie ludowej stosowana przy kamicy nerkowej, chorobach reumatycznych, częstoskurczu, przeciw kaszlowi, do pobudzenia apetytu i poprawy tra
wienia.
Sylveco łagodny żel do higieny intymnej

                                            Moja opinia 
Obserwowałam go już od dawna, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby go kupić… zawsze wolałam kupić coś do pielęgnacji twarzy, bo jest to u mnie priorytet J

Do tej pory najczęściej używałam żel z Biolaven ( i niedługo też będzie o nim post) albo żel Facelle aloe vera z Rossmana. Tutaj recenzja klik
Żel z Sylveco zakupił mi mąż J i było to po porodzie.Co jak co, ale była to ogromna ulga myć się nim po tym wielkim wysiłku w obolałych miejscach intymnych…Od tamtej pory został ze mną do dziś. Jest naprawdę delikatny i dla mnie przyjemnie chłodzący, albo po prostu kojący J
Teraz już nie chcę go zamieniać na coś innego, chociaż pewnie z biegiem czasu będę chciała coś innego wypróbować. Zapach delikatny, ziołowy, bardzo przyjemny, a dla mnie wręcz uspakajający.

Prosty krótki skład, posiada łagodne środki myjące: lauryl glucoside, cocamidopropyl betainę, coco-glucoside.
Substancje pielęgnujące i łagodzące: gliceryna, kwas mlekowy, kora dębu, babka lancetowata, pantenol i szałwia.

A więc jest bardzo bezpiecznym produktem do higieny intymnej. Polecam go również dla osób z problemami ginekologicznymi i nawracającymi infekcjami. Ma 3.9 ph- a więc takie jakie mają okolice intymne kobiet.
Zawiera 300 ml w cenie około 25 zł. Opakowanie to buteleczka z praktyczną pompką posiadającą również blokadę. I pamiętajcie gdy nie używacie żelu to zamykajcie produkt, używajcie tej blokady, ma to ogromne znaczenie i wpływ na właściwości kosmetyku, a co za tym idzie Wasze zdrowie.
Po długo trwałym używaniu nie odczuwam efektu suchości w okolicach intymnych.
Żel przywraca naturalną mikroflorę bakteryjną i ja to odczułam J

Myślę, że nadaje się również do mycia twarzy. Wypróbowałam go i efekt był zadowalający, więc możecie to rozważyć J

Zależy Wam na uczuciu świeżości, czystości i wysokiego komfortu to wypróbujcie ten żel z całego serca polecam.

Bioamare naturalny peeling cukrowy do ciała pomarańcza

maja 22, 2020 0 Comments

Bioamare naturalny peeling cukrowy do ciała pomarańcza

Bioamare naturalny peeling cukrowy do ciała pomarańcza z masłem shea, olejem makadamia i olejem kokosowym. Peeling do ciała doskonale złuszcza martwy naskórek oraz działa intensywnie nawilżająco dzięki temu, nasza skóra staje się piękna i młoda.
Dostępne wersje:
- olej z nasion truskawki i olej arganowy
- olejek makadamia i olejek pomarańczowy.

Sposób użycia: Nanieść na wilgotną skórę ciała i masować, aż do wytopienia cukru.
Bioamare naturalny peeling cukrowy pomarańcza
Analiza składu:
Sucrose- cukier, dawniej nim leczono wiele dolegliwości, wierząc w jego niezwykle skuteczne właściwości lecznicze. Stosowany jest z powodzeniem jako składnik złuszczający i oczyszczający w wielu naturalnych produktach kosmetycznych. Doskonale ujędrnia i uelastycznia skórę, nadaje skórze równomierny, zdrowy koloryt i blask, odblokowuje gruczoły łojowe i skutecznie oczyszcza pory, dokładnie oczyszcza i delikatnie złuszcza martwy naskórek. 

Butyrospermum Parkii Butter- masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.


Bioamare naturalny peeling cukrowy pomarańcza

Macadamia Ternifolia Oil- olej z orzechów makadamia. wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.
Bioamare naturalny peeling cukrowy pomarańcza

Cocos Nucifera Seed Oil- olej kokosowy, tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Posiada duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.
Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.

Tocopherol Acetate-  spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę.
Bioamare naturalny peeling cukrowy pomarańcza

Citrus Dulcis Oil- olejek z kwiatów pomarańczy,  w pielęgnacji cery suchej neroli pomaga przywrócić odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry, jest również doskonały w leczeniu popękanych naczynek krwionośnych.

Limonene- związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych
Bioamare naturalny peeling cukrowy pomarańcza

                             Moja opinia

Kosmetyki Bioamare poznałam w Tesco i było to kilka lat temu.
Bardzo przypadły mi do gustu a teraz już ich nigdzie nie ma. A szkoda…

Ostatnio w sklepie zielarsko medycznym zakupiłam już chyba ostatnie dwa egzemplarze  peelingów i cieszę się z tego bardzo J

Peeling - wersja pomarańcza jest kosmetykiem, który zostałby ze mną już na zawsze, pod warunkiem, że będę miała go gdzie kupić J

Bardzo ładnie pachnie pomarańczą, aż chciałoby się go zjeść. Dobrze ściera, wygładza moją skórę pozostawiając delikatną poświatę tłustego filmu. Po takich zabiegach pachnie nie tylko łazienka, ale i w całym domu.

A moja skóra nie potrzebuje już balsamowania bo jest już nawilżona, do tego miękka, gładka i bardzo przyjemna w dotyku.

Czy działa antycellulitowo? Nie potrafię tego stwierdzić, ale na pewno pozostawia inną strukturę  na skórze poprzez wygładzenie.

Skład krótki, konkretny w 100% naturalny, bez konserwantów, parabenów, i sztucznych barwników a jednocześnie dobrze skomponowany.
Cukier, masło shea, olej macadamia, olej kokosowy, olejek pomarańczowy i substancje zapachowe.

Opakowanie to plastikowy słoiczek z zakrętką o pojemności 125 g w cenie około 9 zł.

Jeśli jeszcze kiedykolwiek go spotkam to na pewno zakupię na zapas.


Bioamare naturalny peeling cukrowy pomarańcza


czwartek, 7 maja 2020

Aloesove peeling do ciała odświeżający

maja 07, 2020 0 Comments

Aloesove peeling do ciała odświeżający

Aloesove peeling do ciała odświeżający z drobno zmielonymi nasionami zielonej kawy, cukrem i solą himalajską. Intensywnie złuszcza martwy naskórek, zmiękcza i wygładza skórę. Oleje lniany i z nasion słonecznika, dzięki wysokiej zawartości witaminy E, hamują procesy starzenia się skóry i odżywiają. Organiczny ekstrakt z aloesu intensywnie nawilża i regeneruje. Po zastosowaniu peelingu skóra staje się widocznie gładsza i bardziej elastyczna. Dodatkowo kompleks naturalnych olejków eterycznych wprowadza przyjemny, świeży aromat podczas stosowania.

Sposób użycia: Niewielką ilość peelingu nanieść na wilgotną skórę i delikatnie masować ciało. Spłukać wodą. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.
Aloesove peeling do ciała odświeżający
Analiza składu:

Helianthus Annus Seed Oil- olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Linum Usitatissimum Seed Oil- olej z nasion lnu zwyczajnego, bardzo często jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, a także wrażliwej, skłonnej do alergii. Ze względu na zawartość związków śluzowych i oleju posiada bardzo dobre właściwości nawilżające, łagodzące oraz kojące. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, chroni jej naturalny płaszcz hydro-lipidowy oraz tworzy warstwę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi np. alergenami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz fitohormonów opóźnia procesy starzenia się skóry, dlatego znajdziemy go również w preparatach przeciwzmarszczkowych.
Len jest wykorzystywany w kremach i maseczkach do twarzy, peelingach i balsamach do ciała oraz mydłach. Ponadto jest składnikiem szamponów oraz odżywek przeznaczonych do włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, takimi jak farbowanie, prostowanie. Len (zarówno siemię lniane jak i olej lniany) odżywia i nawilża włosy, chroni przed łamliwością a także przed wypadaniem.
Olej lniany stosowany jest w leczeniu trądziku pospolitego oraz stanach zapalnych skóry. Sprawdza się również przy łagodzeniu objawów alergii skórnej (świąd, wysypka) i atopowego zapalenia skóry oraz pomaga zregenerować łuszczący i pękający naskórek.
Aloesove peeling do ciała odświeżający

Sucrose- cukier, stosowany jest z powodzeniem jako składnik złuszczający i oczyszczający w wielu naturalnych produktach kosmetycznych. 
doskonale ujędrnia i uelastycznia skórę, nadaje skórze równomierny, zdrowy koloryt i blask, odblokowuje gruczoły łojowe i skutecznie oczyszcza pory, dokładnie oczyszcza i delikatnie złuszcza martwy naskórek.

Salt- sól, remineralizuje i opóźnia procesy starzenia. Jest bardzo częstym materiałem ściernym w peelingach mechanicznych do ciała i stóp. Wspomaga likwidację cellulitu.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Coffea Arabica (Green Coffee) Seed Powder- nasiona zielonej kawy. Jest to olej roślinny o wysokich zdolnościach zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco. Zgodnie z badaniami, naturalny Olej z zielonej kawy nawilża 6 razy skuteczniej niż olej jojoba lub olej migdałowy. Własności nawilżające oleju z zielonej kawy wynikają z wyjątkowo wysokiej jak na olej, naturalnej zawartości fitosteroli, przy jednocześnie bogatym udziale kwasu linolowego - Omega 6. Fitosterole należące do tzw. frakcji niezmydlającej, to związki pochodzenia roślinnego, będące odpowiednikiem naturalnych steroli występujących w skórze. Niedobór steroli powoduje zaburzenie bariery ochronnej skóry. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe.
Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli, w tym beta-sitosterolu, Olej z zielonej kawy posiada także własności regulujące. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników.
Aloesove peeling do ciała odświeżający
Glyceryl Laurate- emolient tłusty, może działać komedogennie (zapychać pory, tworzyć zaskórniki). W miejscu aplikacji tworzy film, który zapobiega nadmiernej utracie wody z powierzchni skóry. Wygładza, zmiękcza, nawilża skórę i włosy nadaje połysk.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Aloe Barbadensis Leaf Extract - ekstrakt z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Lavandula Angustifolia Oil- olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.
Aloesove peeling do ciała odświeżający
Mentha Piperita Oil- olejek z mięty pieprzowej, wpływa na dobrą kondycję skóry. Oodpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania naturalnych tłuszczów, tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku i zatykaniu się porów. Dzięki ekstraktowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.
Mięta pieprzowa znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Kilka kropli olejku dodanych do butelki szamponu do włosów pomoże ci pozbyć się uporczywego łupieżu, natomiast wmasowanie preparatu bezpośrednio w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów. Poza tym, użycie 1-2 kropli olejku miętowego na włosy doda im blasku, likwidując problem puszenia się włosów i dyscyplinując fryzurę.
Wiele balsamów do ust i pomadek nawilżających korzysta z łagodzących i odżywiających właściwości mięty pieprzowej. Olejek nie tylko chłodzi i nawilża wargi, ale służy również zmiękczeniu i wygładzeniu suchych, popękanych ust. Olejek z mięty pieprzowej ma szczególnie korzystny wpływ na usta poddane działaniu wiatru i spierzchnięte wargi, wysuszone promieniami słonecznymi - a wszystko za sprawą chłodzących właściwości mentolu.

Citrus Aurantium Dulcis Oil- olej z owoców pomarańczy. Działa antyseptycznie i łagodząco. Doskonały antyutleniacz. Ma właściwości ściągające i zmniejszające pory, - wspomagające gojenie trądzikowych stanów zapalnych, rozjaśniające koloryt skóry, rozjaśniające przebarwienia posłoneczne i pozapalne. Substancja ma świeży zapach cytrusów.

Citrus Limonum Peel Oil- olejek eteryczny ze skórki cytryny. Ma silne działanie przeciwbakteryjne.  W niektórych kremach substancja ta jest stosowana jako środek wybielający – rozjaśnia matową i przebarwioną skórę. Olejek stosowany także w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku, limonen, jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki; olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Stosuje się go także w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej – olejek eliminuje nadmiar łoju i zaskórników, działa bakteriobójczo.
Aloesove peeling do ciała odświeżający
Juniperus Communis Fruit Oil- ekstrakt z owoców jałowca pospolitego, reguluje wytwarzanie subum i ogranicza przetłuszczanie.    

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant-przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Dehydroacetic Acid-  konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii
Aloesove peeling do ciała odświeżający
                                Moja opinia
Peeling bardzo mnie zaskoczył na dobre i na złe.
Na samym początku odrzucił mnie jego zapach siarkowy, chemiczny i odrobinkę aloesowy…
I ten zapach odrzucił mnie tak bardzo, że zakręciłam z powrotem słoik i odstawiłam na półkę w łazience.

Za kilka dni otworzyłam ponownie i mówię sobie ”no zobaczymy dam ci szanse…” nabrałam go większą ilość na dłoń i zaczęłam rozmasowywać w rękach a następnie nałożyłam na nogi.

Ku mojemu zdziwieniu było to bardzo przyjemne J
Z peelingu zrobiła się tak jakby biała piana z drobinkami cukru. Bardzo fajnie to wyglądało.
Delikatnie rozmasowywałam i nakładałam na resztę ciała. Zapach cały czas był taki sam nic się w tej kwestii nie zmieniło, ale efekt jaki pozostawił na moim ciele był tym dobrym zaskoczeniem.

Skóra po zmyciu tego kosmetyku była mocno natłuszczona grubą warstwą i dobrze nawilżona. Nie jest to typowy zdzierak, ale pozytywnie mnie zaskoczył. Nie miałam żadnych podrażnień, myślę, że będzie odpowiedni dla każdego typu skóry.

Skład jak najbardziej na plus. Bazą jest olej słonecznikowy, następnie olej z nasion lnu i nasiona zielonej kawy i sok z aloesu co prawda dopiero na 9 miejscu, ale nie będę się tego czepiać.

Opakowanie to plastikowy słoik z czarną zakrętką. Wszystkie kosmetyki Aloesove mają oryginalną szatę graficzną i nie sposób przejść koło nich od tak sobie.
Peeling o pojemności 250 ml w cenie około 27 zł. Po otwarciu opakowania koniecznie trzeba zużyć produkt w ciągu 3 miesięcy i tak naprawdę jest sprawdziłam to.

Miałyście ten peeling? Czy też zostawił w Was mieszane uczucia? Bo we mnie na pewno J Trochę dobrego i złego z przewagą na dobrego.

Wypróbujcie i dajcie znać J