piątek, 16 listopada 2018

Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno

listopada 16, 2018 0 Comments

Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno

Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno certyfikowany przez ECOCERT . Jest to jeden z najlepszych kosmetyków nawilżających. Jako tzw. „olej suchy” szybko się wchłania, jest dobrze absorbowany przez skórę i charakteryzuje się brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, wrażliwej, dojrzałej i skłonnej do trądziku. Posiada właściwości łagodzące i regenerujące, zmniejsza zaczerwienienia, wyrównuje koloryt skóry, łagodzi podrażnienia i zmiany trądzikowe. Dodatkowo wygładza skórę, nadaje jej miękkość i sprężystość. Wzmacnia też włosy i paznokcie. Polecany jako samodzielny kosmetyk lub do masażu. Olej konopny dodany do gotowych kosmetyków spektakularnie wzbogaci i spotęguje ich działanie. Czyni skórę nawilżoną i wygładzoną.
Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno
Analiza składu:

CANNABIS SATIVA- konopie siewne
Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno
                                   Moja opinia
Nie ma tutaj co analizować J
Olej kupiłam w drogerii Hebe bo był w promocji J
Co mnie skusiło na taki olejek? Już dawno temu w mojej codziennej diecie jest używany olej CBD jako suplement. Był taki okres w moim życiu, że z cerą miałam okropne problemy, były to sprawy hormonalne i właśnie olej CBD bardzo mi pomógł wyleczył i załagodził trądzik J Stosowałam go również na twarz.
Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno
Za jakiś czas spotkałam olej konopny z marki Naturium. Pomyślałam sobie, że go wypróbuję i zobaczę czy ten też się tak sprawdzi.
Olej jest nierafinowany i tłoczony na zimno. Opakowanie to buteleczka z ciemnego szkła i posiada atomizer J Dla mnie to strzał w 10. Zarówno jego opakowanie jak i sposób w jaki się go dozuje J Bomba J
Może teraz coś o jego właściwościach… J W tym roku miałam już swoje hity i wszystkie były z różnych kategorii J a ten jest kolejnym J
Jest wybawieniem dla mojej problematycznej , mieszanej i często odwodnionej skóry, która jest również bardzo wrażliwa J
Po oczyszczeniu i tonizowaniu aplikuję na twarz ten olejek. To co zauważyłam po jego stosowaniu to na pewno ogromne nawilżenie i wypełnienie skóry. Jest mięciutka, nawilżona i taka jak nowonarodzona, niedoskonałości zniknęły przebarwienia gdzieś się schowały… J jestem w szoku.
Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno
Natomiast drugi szok jaki przeżyłam i było to przypadkiem, gdy na olej nałożyłam podkład. Efekt mnie powalił J mój make-up był nieskazitelny wygładzony, linie wypełnione. Uwierzcie mi, że nie poznawałam się w tamtym momencie.
Następnego dnia z niedowierzaniem zrobiłam to samo. Oczyszczanie twarzy, tonizowanie, hydrolat i aplikacja oleju- sytuacja była taka sama. Wtedy upewniłam się, że oleje pod podkład są również dla mnie J na pewno ten konopny.
Stosowałam go tak codziennie, nie zauważyłam żadnego uczulenia czy wysypki, podrażnienia. Nic mnie nie zapchało J Już od tamtej pory kocham go miłością przeogromną J
Używam go również na twarz na co dzień, gdy jestem w domu i mam dzień wolny. Wtedy już bez makijażu JZazwyczaj nakładam go wtedy po hydrolacie i kremie.
Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno
Olej może być stosowany również na włosy, ciało, paznokcie i golenie czy depilacje. Używałam go również na ciało zaraz po kąpieli. Trochę dłużej się wchłania, ale bardzo dobrze nawilża i odżywia. Nie lepi się.
Jest w kolorze jasno słomkowym, albo zielonkawym nawet bym powiedziała. J Pachnie sianowato i wyraźnie , ale już się przyzwyczaiłam J Jest idealny w sezonie jesienno-zimowym. Na pewno kupię go ponownie J Opakowanie ma 50 ml w cenie około 20 zł. Gorąco polecam J
Naturium olej konopny 100% nierafinowany tłoczony na zimno


czwartek, 15 listopada 2018

Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość

listopada 15, 2018 0 Comments

Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość

Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość intensywnie nawilża włosy, wzmacnia i wygładza suche oraz uszkodzone włosy, wypełnia je siłą oraz energią, dodając sprężystości oraz objętości.
Olejek Oliwki wykazuje działanie regenerujące. Olejek Bergamoty tonizuje skórę głowy, dodaje włosom blasku, objętości i lekkości.
Wchodzący w skład maski olej Grejpfruta wzmacnia działanie maski, nasyca włosy pożytecznymi mikroelementami, sprawia że stają się gładkie, gęste i posłuszne.

SPOSÓB UŻYCIA: 
Maskę nanieść na wilgotne, umyte włosy na około 3-5 minut. Następnie dokładnie spłukać ciepłą wodą.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość
Analiza składu:
 Aqua- woda

Carica Papaya Floral Water-  woda kwiatowa z papai. Jako składnik nowoczesnych kosmetyków ujędrnia i wygładza skórę, świetnie radzi sobie z cellulitem oraz pomaga złuszczać martwy naskórek. Sok z owoców tej tropikalnej rośliny jest dobry na choroby skóry, takie jak trądzik i łuszczyca. Maści zawierające papainę (składnik papai) są stosowane przy odleżynach, obrzękach i ropniach. Owoc roztarty i nałożony miejscowo na ranę przyśpiesza jej gojenie oraz zapobiega infekcji. Dzięki witaminie A papaja doskonale nadaje się także jako składnik szamponów i odżywek do włosów – idealnie je nawilża. Z kolei witamina C odbudowuje i magazynuje kolagen, co właściwie wpływa na strukturę włosów i skóry. Papaja dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów jest skuteczną bronią przeciw wolnym rodnikom. Skóra dłużej zachowuje młodość, a zmarszczki stają się płytsze i mniej widoczne. Papaja jest również idealnym składnikiem kosmetyków wspomagających walkę z cellulitem. Enzymy w niej zawarte skuteczne rozbijają komórki tłuszczowe, które są przyczyną powstawania nieestetycznej „pomarańczowej skórki”. Na rynku dostępne są także peelingi z owoców papai, które dzięki zawartości papainy działają oczyszczająco, usuwają martwy naskórek oraz pobudzają procesy regeneracji skóry. Ich tonizujące oraz niezwykle delikatne działanie sprawia, że idealnie nadają się dla osób o skórze wrażliwej. Z kolei olejki z ekstraktem z papai wspomagają odbudowę paznokci łamliwych i rozdwajających się.

Organic Olea Europaea (Olive) Oil- organiczna oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość
Organic  Macadamia Integrifolia Seed Oil- organiczny olej makadamia. Wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Hamamellis Virginiana Leaf Extract- ekstrakt z oczaru wirginijskiego. Tonizująco działa na skórę. Ze względu na swoje właściwości ściągające, wyciąg z oczaru wirginijskiego doskonale sprawdzi się jako tonik. Obkurczy pory i przyczyni się do regulacji produkcji sebum. Działa też przeciwzapalnie. Doskonale sprawdzi się w przypadku oparzeń i poparzeń słonecznych. Przyniesie natychmiastową ulgę i przyspieszy gojenie. Najlepiej wymieszać hydrolat z oczaru wirginijskiego z żelem aloesowym. Zmniejsza widoczność naczynek. Pajączki to problem wielu z nas. Niezależnie od tego, czy pojawiają się na twarzy, czy na nogach, ciężko jest się ich pozbyć na dobre. Tu też przychodzi z pomocą oczar wirginijski. Roślina ta obkurcza rozszerzone naczynia krwionośne, zmniejszając ich widoczność. Zanurz wacik w wyciągu z oczaru i wmasowuj go w miejsca, w których widoczne są naczynka. Możesz też stosować krem z wyciągiem z tej rośliny. Leczy łupież i ogranicza wypadanie włosów. 

Simmondsia Chinensis Oil- olej jojoba, emolient półtłusty. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry.
Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. 
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość

Organic Butyrospermum Parkii- organiczne masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Hibiscus Extract- ekstrakt hibiskusa, zwany inaczej ketmią albo różą chińską. Najwięcej dobroczynnych składników gromadzi w kielichach kwiatu. Ekstrakt z kwiatów hibiskusa jest bogaty w antocyjany, polifenole i flawonoidy, czyli głównie związki o charakterze antyoksydantów. Ponadto zawiera witaminę C i kwasy organiczne, dzięki temu chroni przed powstawaniem “pajączków” i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Ekstrakt jest znany ze swoich właściwości odżywczych i nawilżających dla skóry i włosów. Przyspiesza porost włosów i hamuje stres oksydacyjny. Działa ujędrniająco, łagodząco i zmiękczająco, również delikatnie złuszcza naskórek.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Behenamidopropyl Dimethylamine- półsyntetyczny składnik o działaniu emulgującym, stosowany najczęściej w produktach do pielęgnacji włosów. Ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Glyceryl Monostereate- stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych - ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco. Ma właściwości wygładzające.

Glyceryl Stereate SE- tłusty emolient, składnik konsystencjotwórczy.  Działa zmiękczająco, wygładzająco, natłuszczająco i ochronnie na skórę i włosy. 

Citrus Grandis (Grapefriut) Seed Oil- olej z pestek grejpfruta, Grejpfrut dzięki zawartości witaminy C i kwasów owocowych znakomicie oczyszcza skórę. Jest on polecany zwłaszcza w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Kosmetyki czy zabiegi z jego udziałem znakomicie oczyszczają z nadmiaru sebum i zwężają rozszerzone pory. Ponadto:
·    Wzmacnia naczynia krwionośne
·    Rozjaśnia przebarwienia
·    Chroni przed wolnymi rodnikami
·    Energetyzuje
·    Odmładza- preparaty czy zabiegi grejpfrutowe stymulują fibroblasty do   produkcji kolagenu.
     W praktyce oznacza to po prostu, że więcej kolagenu to młodziej wyglądająca skóra.
·    Łagodzi stany zapalne

Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil- olej z bergamoty, jeden z najpopularniejszych olejków zapachowych. Często wykorzystywany w aromaterapii. Działa odprężająco, relaksująco, leczy problemy skórne, działa antyseptycznie i nie tylko.
Olejek bergamotowy znany jest z wielu właściwości m.in.:
·        działa chłodząco, tonizująco i kojąco;
·        łagodzi podrażnienia skórne;
·        wspomaga leczenie łuszczycy, opryszczki, liszaju;
·        wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze;
·        wzmacnia pracę układu nerwowego;
·        pomaga w bólach głowy (również migrenowych);
·        działa relaksująco, stąd polecany jest w stanach przemęczenia i stresu;
·        może wspomóc leczenie depresji;
·        działa przeciwskurczowo.

Parfum- zapach
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość
Beta-Carotene-  betakaroten, barwnik . Beta-karoten jest pigmentem występującym w roślinach, który nadaje im żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. Jest przekształcany w organizmie w witaminę A, silny przeciwutleniacz, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry i funkcji neurologicznych.W kosmetyce mają działanie przeciwutleniające i są cenione ze względu na ich zdolność do zapobiegania przewlekłym chorobom. Chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników , które są główną przyczyną starzenia się i degeneracji.

Lactic Acid- kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Benzoic Acid- konserwant syntetyczny, rozpuszczalny w wodzie i alkoholach. Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku. Przedłuża jego trwałość. Zapobiega zmianie zapachu i koloru. Może uczulać.

Sorbic Acid-  kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Dehydroacetic Acid- konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość
                        Moja opinia
Jakiś czas temu dawałam Wam znać, że testuję kosmetyki Fitokosmetik. Na pierwszy ogień poszły maski do włosów.
Pierwszą jaką miałam na włosach to właśnie ta na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek. W pudełku są 3 sztuki, każda z nich po 30 ml. Maska jest przeznaczona do włosów suchych i zniszczonych.

Moje odczucia po ich stosowaniu są bardzo przyjemne J Maska dobrze nawilżyła końce włosów, do tego pachnie lekko cukierkowo i zapach utrzymuje się jeszcze następnego dnia J
Włosy są lekkie, świetnie się rozczesują, nie plączą i nie ma efektu puszenia.
Jedna saszetka spokojnie starcza na włosy o długości do ramion.

Jedyną niewygodną formą jest to, że maski są w tych saszetkach… Jestem wygodnicka J lubię odżywki w butelkach. Ale można się przyzwyczaić.
Natomiast jest to świetne rozwiązanie, gdy wyjeżdżamy i nie chcemy zabierać ze sobą pełnej odżywki. Takie saszetki są idealną alternatywą w podróży J
Co do składu jest naturalny same ekstrakty, olejki J
Cena tej maski jest bardzo atrakcyjna w granicach do 11 zł J
Bardzo polubiłam tę maskę i z pewnością do niej wrócę. Polecam

Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość

piątek, 9 listopada 2018

Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu

listopada 09, 2018 0 Comments

Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu

Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu delikatny płyn micelarny na bazie naturalnych składników roślinnych szybko i dokładnie usuwa ze skóry wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia oraz makijaż. Zawarte w jego składzie składniki o właściwościach nawilżających i łagodzących sprawiają, że skóra po jego użyciu jest miękka, gładka, optymalnie nawilżona i ukojona. Ekstrakt z aloesu działa antyseptycznie, ściągająco i przeciwzapalnie. Łagodzi stany zapalne, przyspiesza regenerację skóry i chroni przed utratą nawilżenia. Ekstrakt z rumianku pobudza naturalny proces odnowy naskórka, zmniejsza opuchliznę skóry wokół oczu, zapobiega obrzękom, koi i łagodzi. Kwas hialuronowy nawilża, ujędrnia i wygładza, chroni skórę przed przedwczesnymi procesami starzenia. Płyn nie podrażnia skóry i oczu, jest odpowiedni dla każdego rodzaju cery. Pozostawia skórę doskonale oczyszczoną, nawilżoną, odświeżoną, miękką i gładką.
Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu
Analiza składu:

Aqua- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.
Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Aloe Barbadensis Leaf Extract- ekstrakt z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.
Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu
Chamomilla Recutita Flower Extract- ekstrakt z rumianku, łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też odświeża skórę. Jest to ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków oczyszczających i myjących. Z rumiankiem powinny się zaprzyjaźnić również blondynki, bo znakomicie odświeża i wzmacnia kolor ich włosów. Rumianek to nie tylko przemysł kosmetyczny, ale i naturalny lek stosowany w wielu dolegliwościach, nie tylko związanych ze skórą. Docenić go powinny zwłaszcza młode mamy i osoby uskarżające się na różne stany zapalne

Lauryl Glucoside- poliglukozyd laurylowy, składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.
Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu
Hydrolyzed Glycosaminoglycans- tzw. GAG, naturalnie występują w naszym organizmie, gromadząc wodę, należą do związków polisacharydowych. Najważniejszym przedstawicielem glikozaminoglikanów jest kwas hialuronowy. Zapewniają odpowiednie warunki do syntezy podstawowych białek: kolagenu i elastyny dzięki związaniu dużej ilości cząsteczek wody w skórze.
Działają pośrednio przeciwzmarszczkowo, uelastyczniają, ujędrniają, napinają skórę.

Parfum- zapach

Dehydroacetic Acid-  konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.
Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu
Hyaluronic Acid- kwas hialuronowy, posiada właściwości łączenia włókien kolagenowych oraz wiązania cząsteczek wody, zapewnia nam jędrną, nawilżoną i odżywioną skórę. Już tylko jeden gram kwasu hialuronowego może związać około sześciu litrów wody. Dodatkowymi zaletami HA jest to, że może on również łagodzić stany zapalne. Z wiekiem jednak jego ilość w skórze maleje, co prowadzi do powstawania zmarszczek. Najbardziej narażone na jego utratę są kobiety po około 25 roku życia, albo te, które intensywnie się odchudzają i zrzucają wagę. Wypełnienie zmarszczek na twarzy dokonuje się preparatem, którego skuteczność może być widoczna od 12 do nawet 18 miesięcy po wykonanym zabiegu. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt po zabiegu, lekarz dobiera odpowiedni rodzaj kwasu hialuronowego oraz jego gęstość. Inne rodzaje preparatów używane są do powiększania ust, mezoterapii i wypełniania zmarszczek.

CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.

Nacomi botaniczna pianka do mycia twarzy kliknij tutaj

                          Moja opinia
Płyny micelarne to moja codzienność, a jakiś czas temu będąc w hebe zauważyłam ten płyn z Nacomi. Z racji tej, że jeszcze go nie miałam, a skład naprawdę mi się spodobał to postanowiłam go wypróbować.
Rzeczywiście jest to delikatny płyn do demakijażu tak jak obiecuje producent. Dobrze  oczyszcza skórę, natomiast do zmycia makijażu trzeba się troszeczkę przyłożyć.
Ładnie pachnie co bardzo uprzyjemnia mi te chwilę i jest w kolorze zielonym J
Ja zawsze nasączam nim płatki kosmetyczne i przecieram twarz, następnie zmywam makijaż z oczu. Używam go również tak po prostu do oczyszczania skóry z zanieczyszczeń, nawet jeśli nie mam makijażu.
Jest delikatny, ale pozostawia na skórze efekt delikatnej lepkośći. Myślę, że to zasługa aloesu w składzie. J Nie przepadam za takim efektem, ale przecież za kilka minut i tak zmywam go z twarzy, więc mi nie przeszkadza. Delikatnie nawilża i odświeża skórę, bardzo przyjemny.
Bardzo ważne jest dla mnie to, że płyn nie podrażnia mojej skóry i moich bardzo wrażliwych oczu. A dzięki kwasowi hialuronowemu, ekstrakcie z rumianku i aloesu nawilży i złagodzi skórę.
Opakowanie to plastikowa butelka o pojemności 150 ml w cenie 19 zł, otwieranie to tzw. pstryczek typu press.
Niestety nie mogę go nazwać moim numer 1 ponieważ mojego ulubieńca z Sylveco
do tej pory nic jeszcze nie przebiło J
Natomiast płyn micelarny od Nacomi bardzo polubiłam i serdecznie polecam

Nacomi płyn micelarny do delikatnego demakijażu