piątek, 31 sierpnia 2018

Vianek normalizujący szampon do włosów

sierpnia 31, 2018 0 Comments

Vianek normalizujący szampon do włosów

Vianek normalizujący szampon do włosów do codziennego mycia włosów normalnych i przetłuszczających się. Zawiera ekstrakt z liści pokrzywy zwyczajnej o działaniu regulującym pracę gruczołów łojowych, wzmacnia jednocześnie cebulki i hamuje wypadanie włosów.
Vianek normalizujący szampon do włosów
Analiza składu:
Aqua- woda J

Lauryl Glucoside- poliglukozyd laurylowy, składnik powierzchniowo czynny, pochodzenia naturalnego, bezpieczny dla środowiska. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.
Vianek normalizujący szampon do włosów
Coco-Glucoside-  poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Urtica Dioica Leaf Extract- ekstrakt pokrzywy, wykazuje działanie antybakteryjnie, reguluje metabolizm skóry i zmniejsza nadmierny łojotok, poprawia mikrokrążenie. Ma znaczenie w pielęgnacji szczególnie cery trądzikowej, ale także w przypadku włosów przetłuszczających się, wypadających i z łupieżem.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Lactic Acid-  kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Olea Europaea Fruit Oil- oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.
Vianek normalizujący szampon do włosów
Sodium Benzoate-  benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Cyamopsis Tetragonoloba Gum-  guma guar, należy do rodziny motylkowatych i jest uprawiana głównie na subkontynencie indyjskim. Gumy pochodzące z bielma ziarna zawierają głównie hydrokoloidalne polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej, białko i błonnik. Przesiane i zmielone bielmo na postać białego lub żółtawego, praktycznie bezwonnego proszku. Guma guar, dodana do wody, tworzy roztwory koloidalne o dużej lepkości. W kosmetykach wykorzystywana jest jako zagęstnik oraz stabilizator emulsji. Ułatwia rozczesywanie włosów.
Vianek normalizujący szampon do włosów
Eucalyptus Globulus Leaf Oil- olejek z liści eukaliptusa, posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działa również antyseptycznie i przeciwzapalnie. Jest często stosowany w płynach do płukania ust.

Parfum- zapach

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyk.
Vianek normalizujący szampon do włosów
                                   Moja opinia
Mam bardzo dobre doświadczenia z tym szamponem, jest przeznaczony do włosów normalnych i przetłuszczających się. I spełnia swoją rolę.
Świetnie oczyszcza, odświeża i normalizuje włosy. Dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych i niweluje przetłuszczanie się włosów, dzięki czemu dłużej utrzymują świeżość. 
W składzie zawiera:
ekstrakt z liści pokrzywy zwyczajnej - o działaniu regulującym pracę gruczołów łojowych, wzmacnia jednocześnie cebulki i hamuje wypadanie włosów.
Olejek eukaliptusowy odświeża i tonizuje skórę głowy, a 
panthenol i kwas mlekowy nawilżają, zapewniając włosom miękkość, gładkość i elastyczność.
Szampon ma płynno żelowa konsystencję. Zapach jest ziołowo- miętowy J Dobrze się rozprowadza na włosach i nie pieni tak zabójczo jak zwykłe szampony z marketu, ale jest to zasługa jego dobrego składu J myślę, że wiecie o co mi chodzi. Włosy po jego zastosowaniu są czyste, błyszczące i ładnie pachną.
Bardzo wydajny produkt starcza naprawdę na długo, ale trzeba pamiętać o tym , że szampon od otwarcia jest ważny 3 miesiące.
Opakowanie zresztą jak wszystkie produkty Vianka mają niesamowicie urzekającą szatę graficzną. Pojemność 300 ml w cenie 20 zł.
Nie zawiera silnych substancji myjących dzięki czemu moja skóra głowy nie przetłuszcza się tak często. Widziałam z tej samej serii też odżywkę, ale myślę, że nie była by dobra dla mnie bo moje końce potrzebują dobrego nawilżenia ( ale kto wie?). Serdecznie polecam J
Vianek normalizujący szampon do włosów

piątek, 24 sierpnia 2018

Joanna jedwab silk odżywka wygładzająca

sierpnia 24, 2018 0 Comments

Joanna jedwab silk odżywka wygładzająca

Joanna jedwab silk odżywka wygładzająca dedykowana jest specjalnie do włosów suchych, matowych, zniszczonych zabiegami fryzjerskim.

Zawarte w recepturze hydrolizowane proteiny jedwabiu tworzą na powierzchni włosa, nawilżający, ochronny film, a dodatkowe składniki kondycjonujące zapewniają właściwą pielęgnację.
Po zastosowaniu włosy są wygładzone, lśniące i przyjemne w dotyku. Mają zdrowy wygląd, łatwiej się rozczesują i mniej elektryzują.

Sposób użycia:
Niewielką ilość odżywki rozprowadzić na wilgotnych włosach, delikatnie wmasować, pozostawić na chwile a następnie spłukać.
Joanna jedwab silk odżywka wygładzająca
 Analiza składu:

Aqua-woda

Cetearyl Alcohol-emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci. Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu

Dimethicone-silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Glycerin-silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Paraffinum Liquidum- utwardzony olej mineralny z ropy naftowej. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych.

Quaternium-91- to czwartorzędowa sól amonowa, środek kondycjonujący włosy

Cetrimonium Methosulfate- konserwant lekko emulgujący, działa tez antystatycznie i przeciwdziała rozwojowi organizmów bakteryjnych
Joanna jedwab silk odżywka wygładzająca
Hydrolyzed Silk- hydrolizat jedwabiu pozyskiwany metodą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej. Występuje w postaci pudru lub żółtej cieczy o charakterystycznym zapachu, rozpuszczalny w wodzie. Stabilny przy pH od 4,0-6,5. Zawiera aminokwasy: alaninę, glicynę, serynę, lizynę, argininę, kwas asparaginowy, treoninę, kwas glutaminowy, prolinę, walinę, izoleucynę, leucynę oraz tyrozynę. Składnik wygładza i nadaje skórze oraz włosom miękkości, przedłuża także świeżość włosów, nadaje gęstości i połysku, wypełnia uszkodzenia. Jedwab posiada ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku elektrycznego skóry i włosów, po aplikacji przylega on bardzo silnie do powierzchni, na które jest nakładany, zapobiega elektryzowaniu włosów. Poprawia napięcie i elastyczność skóry, poziom nawilżenia, przeciwdziała przebarwieniom. Jest składnikiem w preparatach pielęgnacyjnych do skóry, takich jak produkty do kąpieli i pod prysznic, do golenia oraz w mleczkach, balsamach do ciała i kremach do twarzy, ma szerokie zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów: odżywkach, maskach, płynach stylizujących i szamponach.

Triethanolamine- regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %. Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Parfum- zapach

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.
Joanna jedwab silk odżywka wygładzająca
Methylchloroisothiazolinone- syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone-substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

CI:17200- fuksja, barwnik azowy na bazie wody lub glikolu. Dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.

                          Moja opinia
Odżywka poza tym, że fajnie pachnie to nic nie zrobiła na moich włosach. Jedynie po jej spłukaniu dobrze się rozczesywały… Po za tym skład pozostawia wiele do życzenia. Dobrze się rozprowadzała na włosach i tyle. Tani produkt i kiepska jakość. Pojemność 200 g w cenie około 7 zł. Odżywka do włosów zniszczonych zabiegami fryzjerskimi??? To jakaś pomyłka. Opakowanie bardzo wygodne i fajne otwieranie.
Nie wrócę do tego produktu.

Używałyście tej odżywki? Co o niej myślicie?

środa, 22 sierpnia 2018

Make me bio woda z czystka

sierpnia 22, 2018 0 Comments

Make me bio woda z czystka

Make me bio woda z czystka głęboko oczyszcza, ściąga pory i widocznie zmniejsza niedoskonałości. To znakomity sposób na pozbycie się zmian potrądzikowych, oraz drobnych ranek powstałych na skórze. Hydrolat dzięki właściwościom rozjaśniającym, regenerującym oraz uelastyczniającym przywraca cerze, w każdym wieku, jej naturalny blask. Czystek pobudza także mikrokrążenie, sprawiając że skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. Dodatkowo działa tonizująco i przeciwzapalnie. Dodatkowym atutem hydrolatu jest przyjemny, ziołowo - miodowy zapach.

Przeznaczony dla: Wszystkie rodzaje skóry; szczególnie dla skóry tłustej, zanieczyszczonej, skłonnej do niedoskonałości.

Efekt: Skóra rozjaśniona, oczyszczona i ujędrniona.

Sposób użycia: Po umyciu twarzy, skórę zwilżyć hydrolatem. Stosować rano i wieczorem lub częściej w zależności od potrzeb. Wygodny atomizer pozwala na równomierne nałożenie produktu.

Ze względu na zawartość naturalnych składników – kolor i zapach poszczególnych partii mogą się różnić, nie ma to żadnego wpływu na jakość i działanie produktu. Może wytrącić się naturalny osad, przed użyciem wstrząsnąć.
Make me bio woda z czystka
Analiza składu:

Cistus Ladaniferus (Czystek) Water- woda z czystka. Zioło, któremu przypisywanych jest wiele właściwości leczniczych. Herbata z tego zioła przeżywa swoją drugą młodość. Likwiduje grzybice skóry czy paznokci, a także łupież, łuszczycę i trądzik. Przyspiesza również gojenie się ran, polecany jest nawet przy atopowym zapaleniu skóry. Znakomicie uzupełni podstawową higienę jamy ustnej. Okazuje się iż działa wybielająco na szkliwo, dzięki czemu można nim zastąpić płyn do płukania ust. Potrafi również z powodzeniem zredukować przykry zapach potu. Co ciekawe, pomaga chronić zwierzęta domowe przed pchłami czy kleszczami.

                             Moja opinia
Nie ma tutaj co analizować J hydrolat ma okropny zapach, naprawdę. Efekty jakie zauważyłam to na pewno moja cera była taka wypoczęta, rozjaśniona i ładnie wyglądała. Woda jest lekka i nie tłusta.
Opakowanie bardzo poręczne z atomizerem, super sprawa.
Niestety nie kupię go ponownie tylko i wyłącznie ze względu na ten zapach. U mnie musi coś pachnieć, a to po prostu śmierdzi J
Zrobił na mnie wrażenie owszem, ale tylko i wyłącznie tym śmierdzącym zapachem. Najbardziej śmierdzący kosmetyk jaki miałam, mogłabym go takim okrzyknąć.
Piłam herbatkę z czystka nawet mam 2 ulubione, ale nie spodziewałam się, że kosmetyk może mieć tak nieprzyjemny zapach.

Uwielbiam tonik różany z Evree, szczególnie podczas upałów, myślałam, że czystka będę używać w ten sam sposób, niestety NIE. Każdy powiew tego zapachu przyprawia mnie o mdłości.

link do Evree tonik różany kliknij tutaj

Chociaż wieczorem gdy spryskiwałam się nim to komary wręcz uciekały o de mnie ,więc to jest na pewno na plus J

Dlaczego wróciłam do hydrolatu z czystka kliknij tutaj
Make me bio woda z czystka

poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Holika holika żel aloesowy 99%

sierpnia 20, 2018 2 Comments

Holika holika żel aloesowy 99%

Holika holika żel aloesowy 99% wielofunkcyjny aloesowy żel, który zawiera 99% ekstraktu z aloesu. Może być stosowany do każdego rodzaju skóry twarzy i ciała. 

Sposób użycia:

WŁOSY
Serum do włosów : Produkt może być aplikowany na suche bądź wilgotne włosy. Niewielką ilość żelu nakładać na końcówki włosów, nie spłukiwać. Produkt może być również stosowany wraz z innymi produktami do włosów (oleje, odżywki, serum) w stosunku 1x1 
TWARZ
Krem nawilżający : Żel aplikować na oczyszczoną skórę twarzy delikatnie wklepując
Produkt łagodząco-chłodzący : Żel może być nakładany na skórę po opalaniu, podczas poparzeń słonecznych, po ukąszeniach owadów, po zabiegach kosmetycznych (wszędzie tam gdzie podrażniona skóra potrzebuje ukojenia, chłodzenia oraz nawilżenia)
Okolice oczu : Żel aplikować na strefę wokół oczu w celu zniwelowania "worków" pod oczami. Produkt działa łagodząco, zmniejsza sińce pod oczami i sprawia, że strefa oka wygląda atrakcyjnie
Po goleniu : Żel aplikować na skórę po goleniu w celu zmniejszenia zaczerwienienia oraz złagodzenia podrażnień 
CIAŁO
Balsam do ciała : Można stosować jako nawilżający, lekki balsam do ciała w miejscach gdzie skóra jest sucha i podrażniona
Krem do rąk i stóp : Żel z aloesu aplikować na suchą skórę na stopach i dłoniach zamiast klasycznego kremu.
Holika holika żel aloesowy 99%
Analiza składu:

Aloe Barbadensis Leaf Juice- sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Nelumbium Speciosum Flower Extract- wyciąg z kwiatu lotosu, odżywia skórę, nawilża, jest antybakteryjny i ściągający. Działa biostymulująco na skórę tzn, poprawia mikrokrążenie i metabolizm komórek w skórze. Działa relaksująco i łagodząco, odpowiedni dla każdego typu skóry.
Holika holika żel aloesowy 99%
Centella Asiatica Extract- wyciąg z wąkroty azjatyckiej. wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, leczące rany. Przyspiesza leczenie ran, oparzeń i zmian skórnych takich jak trądzik, opryszczka, pokrzywka

Bambusa Vulgaris Extract - wyciąg z bambusa zwyczajnego. Bambus zawiera szereg dobroczynnych substancji m.in. flawonoidy, sacharydy, ramnoza, krzemionka, białka, aminokwasy (tyrozyna, arginina, leucyna, histydyna) oraz wiele związków mineralnych.  Korzystnie wpływa na wygląd skóry, doskonale relaksuje oraz nawilża skórę. Po nałożeniu na skórę staje się ona gładka i miękka. 
Zastosowanie bambusa:
- jako składnik kosmetyków anti-aging
- jako składnik kremów do cery naczynkowej
- pomocny przy zwalczaniu cellulitu
pomaga na wypadające włosy i łamliwe paznokcie , dzięki zawartej w bambusie dużej ilości krzemionki, regeneruje i wzmacnia zniszczone i osłabione włosy oraz pielęgnuje kruche i łamliwe paznokcie. Szczególnie bogaty w krzem jest ekstrakt z gatunku bambusa Tabashir bamboo, który zawiera nie mniej niż 70 % przyswajalnej krzemionki. W babusie zawarte są także sacharydy, które znajdują zastosowanie w produktach oczyszczających i szamponach.
- posiada działanie antybakteryjne, kosmetyki z ekstraktem z bambusa chronią skórę przed bakteriami i grzybami.
Holika holika żel aloesowy 99%
Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract- ekstrakt z ogórka cucumis sativus ma właściwości przeciwzapalne i napinające skórę oraz złuszczające martwy naskórek

Zea Mays (Corn) Leaf Extract- ekstrakt z ziaren kukurydzy, ma wszechstronne zastosowanie przy wysypkach, podrażnieniach, uczuleniach. Pomaga w oczyszczaniu skóry, działa kojąco. Posiada wiele witamin tj. witaminy z grupy B, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy, potas czy żelazo. Przyspiesza regenerację komórek.

Brassica Oleracea Capitata (Cabbage) Leaf Extract- ekstrakt z liści kapusty warzywnej głowiastej. Zawiera dużą dawkę witaminy C betakarotenu. Na skórę ma zbawienny wpływ, nawilża, oczyszcza, regeneruje i zmniejsza obrzęki.

Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract - ekstrakt z arbuza. Chroni ważne składniki komórki przed działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji na słońce.
Ekstrakt jest doskonałym składnikiem kosmetyków o działaniu zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Pomaga także przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

PEG-60 Hydrogenated Castor Oil- ubstancja odtłuszczająca, wspomaga powstawanie emulsji i jej właściwości aplikacyjne
Holika holika żel aloesowy 99%
Sodium Polyacrylate-  składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci. 

Carbomer- karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.


Triethanolamine-  regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %. Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Fragrance- zapach

Phenoxyethanol-  składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.
Holika holika żel aloesowy 99%

                              Moja opinia

Niezwykle uniwersalny żel do ciała, ja również stosuję go na kilka wymienionych sposobów wspomnianych powyżej. Produkt jest pełnowartościowy, oznacza to, że naprawdę jest to żel aloesowy 99 %, sok z liści aloesu występuje już na 1 miejscu w składzie.
W moim przypadku stosowałam go również na końcówki włosów, już nie były takie przesuszone, troszkę może sztywne, ale mi to nie przeszkadza bo po rozczesaniu są nawilżone, wygładzone ładnie wyglądają i cudownie pachną J.
Żel jest idealny na podrażnienia, wysypki, nawet uczulenia, które kiedyś wystąpiły mi na brzuchu a po posmarowaniu nim, wysypka zniknęła razem z okropnym uczuciem swędzenia. Bardzo dobrze się wchłania, na początku po wylaniu go na dłonie jest odrobinkę lepiący, ale po rozsmarowaniu idealnie stapia się ze skórą i to uczucie znika. 
Jest świetny po opalaniu czy nawet po większym spieczeniu skóry czy lżejszych oparzeniach- dla mnie niezastąpiony.
Kilka nieprzyzwoitych substancji rzuciło mi się jednak w oczy: PEG i Phenoxyethanol, które nie są zbyt bezpieczne, ale nawet to mu wybaczę J
Opakowanie jest zdecydowanie dobrze przemyślane J Plastikowa butelka w kształcie liścia aloesu. Nie musiałam zgadywać co to jest, bo opakowanie mówi samo za siebie. J Aplikacja jest bardzo wygodna, zamykanie proste, ale zabezpieczające kosmetyk przed ewentualnym rozlaniem.
Koreańskie produkty powoli zaczynają skradać moje serce. J Cena do 35 zł za 250 ml.
Myślę, że taki żel z pewnością przyda się każdemu ze względu na jego wszechstronne zastosowanie.
A Wy co mogłybyście mi polecić z kosmetyków koreańskich? Chętnie przetestuję J Pozdrawiam

tutaj link do masła shea Bioamare kliknij tutaj
Holika holika żel aloesowy 99%