piątek, 27 lipca 2018

Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów

lipca 27, 2018 6 Comments

Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów

Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów o wyjątkowych właściwościach pielęgnacyjnych, stworzone z 37 syberyjskich roślin, w oparciu o wieloletnie doświadczenia i tradycje mieszkańców Syberii. Wyciągi, ekstrakty i oleje z zimnego tłoczenia stanowią aktywne składniki tego unikalnego mydła. Naturalne składniki tworzą  idealną, delikatną formułę pielęgnacji ciała i włosów. Wyciągi z roślin syberyjskich nadają mydłu niepowtarzalny zapach. Mydło nie zawiera sztucznych barwników i substancji zapachowych. Mydło ma postać żelu i jest bardzo wydajne.

Może być używane do pielęgnacji ciała i włosów. Polecane osobom z problemami skórnymi: łojotok, egzemy, łuszczyca. Można go stosować jako żel pod prysznic oraz jako szampon do włosów.

Przeznaczenie:
Mydło przeznaczone do pielęgnacji   ciała i włosów. Polecane osobom z problemami skórnymi: łojotok, egzemy, łuszczyca. Można je stosować jako żel pod prysznic i jako szampon do włosów.
Sposób użycia:
Nakładamy niewielką ilość mydła na gąbkę, spieniamy i masującymi ruchami nanosimy na skórę ciała i włosy. Zmywamy wodą.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Analiza składu:
Aqua- woda

Sodium Laureth Sulfate - (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Hydrogenated Starch Hydrolysate- substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego zatrzmywania wody w skórze. Poprzez to działanie, skóra staje się nawilżona i elastyczna.

Cocamide DEA- dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Dimethiconol- lekki silikon, charakteryzuje niezwykła giętkość i elastyczność, duża masa cząsteczkowa oraz wysoka odporność na czynniki zewnętrze i chemiczne. Duża stabilność tego silikonu przejawia się także w dobrej wytrzymałości na wahania temperatury. Z tego powodu dimethiconol znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dimethiconol można znaleźć w takich kosmetykach, jak kremy do twarzy, podkłady, kosmetyki do opalania, kosmetyki do włosów. Jego wysoka stabilność na skoki temperatury powoduje, że dłużej chroni skórę lub włosy przed szkodliwym wpływem środowiskowym (wiatr, słońce, mróz).
Dimethiconol zapobiega odparowywaniu wody z powierzchni, na której został użyty, dlatego jego działanie można określić jako widocznie kondycjonujące i nawilżające włosy lub skórę ciała. Polimer ten najczęściej spotykamy w preparatach do stylizacji włosów, jak serum, krem ochronny lub w odżywkach zmiękczających i regenerujących włosy.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Polyquaternium-44- polimer, pozostawia na włosach powłokę ochronną, może obciążać włosy.

TEA-dodecylbenzenesulfonate- w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała te składniki działają jako środki powierzchniowo czynne w produktach do kąpieli, produktach oczyszczających, szamponach i odżywkach do włosów, poprawiając ich zdolność do zwilżania skóry i włosów.

Cortusa Sibirica Extract*- ekstrakt z zarzyczki syberyjskiej, aktywizuje włosy do wzrostu, kondycjonuje je i wzmacnia.

Achillea Millefolium Flower Water*- hydrolat z krwawnika pospolitego, wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne i ściągające oraz przeciwdziała powstawaniu łupieżu.

Urtica Dioica Extract*- ekstrakt pokrzywy, wykazuje działanie antybakteryjnie, reguluje metabolizm skóry i zmniejsza nadmierny łojotok, poprawia mikrokrążenie. Ma znaczenie w pielęgnacji szczególnie cery trądzikowej, ale także w przypadku włosów przetłuszczających się, wypadających i z łupieżem.

Chamomilla Recutita Flower Water*- hydrolat z rumianku, łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też odświeża skórę. Jest to ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków oczyszczających i myjących. Z rumiankiem powinny się zaprzyjaźnić również blondynki, bo znakomicie odświeża i wzmacnia kolor ich włosów. Rumianek to nie tylko przemysł kosmetyczny, ale i naturalny lek stosowany w wielu dolegliwościach, nie tylko związanych ze skórą. Docenić go powinny zwłaszcza młode mamy i osoby uskarżające się na różne stany zapalne
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Salvia Offcinalis Leaf Extract*- ekstrakt z liści szałwii ,odżywia, wzmacnia, odświeża i łagodzi podrażnienia. Działa przeciwłupieżowo, ogranicza przetłuszczanie i wypadanie włosów, zmniejsza rozszerzone pory.

Betula Alba Juice*- sok z kory brzozy, sprawdza się w pielęgnacji skóry problematycznej, oczyszcza i działa kojąco.

Melissa Officinalis Flower/Leaf/Stem Water*- hydrolat z melisy. Melisa łagodzi napięcie, wycisza, odpręża i poprawia nastrój. Ponadto wygładza i pielęgnuje skórę. Napary mają też dobry wpływ na włosy. Pomagają w leczeniu łupieżu i w pielęgnacji włosów, które się szybko przetłuszczają.
Osoby z mieszaną lub tłustą skórą i widocznymi porami mogą z melisy przyrządzać oczyszczający tonik. Powinny ich jednak unikać osoby z pękającymi naczynkami.

Pulmonaria Officinalis Extract- ekstrakt z miodunki plamistej. Wzmacnia cebulki włosowe.

Avena Sativa Kernel Extract* - wyciąg z ziarna owsa. Zawierają między innymi gluten, aminokwasty takie jak: glutaminę czy prolinę. Przenikają przez warstwę rogową skóry i łuski włosa, aż do jego korzenia, gdzie wiążą wodę, dzięki czemu pośrednio nawilżają włosy i skórę. Działanie ochronne, kondycjonujące i wzmacniające, ułatwiające rozczesywanie włosów.

Arctostaphylos Uva Ursi Leaf Extract- ekstrakt z mącznicy lekarskiej, ma działanie antyseptyczne, usuwa nadmierne łuszczenie i podrażnienia.

Hyssopus Officinalis Extract*- ekstrakt z hyzopu lekarskiego, wycisza, uspokaja i działa przeciwzapalnie.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Inula Helenium Root Extract - ekstrakt omanu wielkiego , jest składnikiem o działaniu bakteriobójczym, łagodzącym, tonizującym, nawilżającym, ściągającym, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wykazuje korzystne i lecznicze działanie w przypadku skóry łojotokowej, trądzikowej, z objawami zapalenia skóry, mieszków włosowych, łupieżu, z ŁZS, alergią, egzemą

Festuca Altaica Extract*- ekstrakt z kostrzewy ałtajskiej, pobudza komórki do regeneracji oraz uzupełnia w nich substancje odżywcze.

Rhodiola Rosea Root Extract*- ekstrakt różeńca górskiego. Doskonały dla zachowania młodości skóry. Stosowany zewnętrznie, jako składnik kosmetyków, ceniony jest ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, niwelujące procesy starzenia się skóry. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji skóry wrażliwej. Naturalnie reguluje jej odporność, zapobiega powstawaniu reakcji alergicznych, a także chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Stymuluje regenerację skóry, wygładza, oczyszcza i dezynfekuje.

Cetralia Islandica Extract- ekstrakt z płucnicy islandzkiej, ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne, łagodzi stany zapalne i chroni przed uszkodzeniami.

Humulus Lupulus Flower Extract- wyciąg z chmielu zwyczajnego. Ekstrakt pozyskiwany z szyszek chmielu, rośliny z rodziny konopiowatych, ma postać białego proszku. Zawiera flawonoidy (kwercetynę, kemferol), ksantohumol, trójterpeny, rutynę, taniny, olejki eteryczne, żywice, terpeny i seskwiterpeny, garbniki, związki siarki. Jest bogaty w fitohormony. Sugerowane stężenie w kosmetykach: Od 0,5-5%.  Składnik o działaniu antyseptycznym, oczyszczającym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Stosowany w produktach do mycia i pielęgnacji tłustych włosów. Ma właściwości wzmacniające cebulki włosów, przyciemniające, dodające objętości i nadające połysk. Jest substancją leczniczą, wspomaga leczenie łupieżu i świądu skóry głowy, łagodzi łojotokowe zapalenie skóry ŁZS oraz androgenowe wypadanie włosów. Wykorzystywany także w preparatach przeciwtrądzikowych, działa ściągająco na skórę, zmniejsza łojotok, zwęża pory, przyspiesza gojenie wyprysków i stanów zapalnych. Jest także antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia i wiotczenia skóry, hamuje utlenianie witaminy C, przedłuża więc jej działanie, zawiera rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne. Zalecany do skóry mieszanej, naczynkowej, trądzikowej i tłustej oraz do problematycznej skóry głowy. Jest to popularny składnik kosmetyków dla mężczyzn, głównie dlatego, że kojarzy się jednoznacznie z piwem, jednakże nie jest składnikiem zarezerwowanym tylko dla płci męskiej, tym bardziej, że ma działanie proestrogenne. Chmiel najczęściej spotykany jest w szamponach.

Scutellaria Baicalensis Root Extract- wyciąg z korzenia tarczycy bajkalskiej, cenne źródło flawonoidów i naturalny filtr przeciwsłoneczny, rozjaśnia plamy pigmentacyjne i przeciwdziała ich powstawaniu, ma właściwości przeciwzapalne.

Pinus Sibirica Seed Oil- olej z nasion pinii syberyjskiej, olej cedrowy. Jest silnym środkiem antyseptycznym, stymuluje układ krwionośny i limfatyczny. Stosowany przy skórze tłustej, z rozszerzonymi porami, zanieczyszczonej, trądzikowej, źle ukrwionej i przy cellulicie. Pomocny także przy tłustych włosach, łupieżu. Na skórę działa ściągająco i bakteriobójczo.
Ma wiele zastosowań w aromaterapii i jest całkowicie bezpieczny w użyciu. Działa odświeżająco i orzeźwiająco. Stosuje się w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, takich jak bronchit, grypa, kaszel, zaziębienie, astma. Ma działanie wykrztuśne, antyseptyczne,  antywirusowe i bakteriobójcze. Inhalacji parowe z dodatkiem Olejku sosny syberyjskiej pobudzają czynności wydzielnicze błon śluzowych i odblokowują zatoki.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Quercus Robur Bark Extract* - wyciąg z kory dębu, łagodzi stany zapalne, eliminuje nadmiar sebum i wzmacnia włosy. Działa ściągająco, wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.
Glycine Soja Oil*- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Linum Usitatissimum Seed Oil- olejz nasion lnu zwyczajnego, bardzo często jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, a także wrażliwej, skłonnej do alergii. Ze względu na zawartość związków śluzowych i oleju posiada bardzo dobre właściwości nawilżające, łagodzące oraz kojące. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, chroni jej naturalny płaszcz hydro-lipidowy oraz tworzy warstwę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi np. alergenami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz fitohormonów opóźnia procesy starzenia się skóry, dlatego znajdziemy go również w preparatach przeciwzmarszczkowych.
Len jest wykorzystywany w kremach i maseczkach do twarzy, peelingach i balsamach do ciała oraz mydłach. Ponadto jest składnikiem szamponów oraz odżywek przeznaczonych do włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, takimi jak farbowanie, prostowanie. Len (zarówno siemię lniane jak i olej lniany) odżywia i nawilża włosy, chroni przed łamliwością a także przed wypadaniem.
Olej lniany stosowany jest w leczeniu trądzika pospolitego oraz stanach zapalnych skóry. Sprawdza się również przy łagodzeniu objawów alergii skórnej (świąd, wysypka) i atopowego zapalenia skóry oraz pomaga zregenerować łuszczący i pękający naskórek.
Siemię lniane można używać także przy łamliwości paznokci. Zawiera witaminy B i E oraz inne składniki odżywcze, które wzmacniają osłabioną płytkę paznokciową.

Hippophae Rhamnoides Fruit Oil - olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach. Ma wysoką zawartość witaminy A. Dodatkowo olej z owoców rokitnika zawiera wysoką dawkę witaminy E, minerałów oraz flawonoidów. Jako nieliczny olej roślinny zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego - Omega-7, który jest nieobecny w oleju z nasion rokitnika. Kwas Omega-7 (palmityno-oleinowy) jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa on na proces ziarninowania i regenerację naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego.

Abies Sibirica Needle Oil- olej z jodły syberyjskiej, olej pichtowy, eliminuje łupież, nawilża, odżywia oraz wzmacnia włosy i chroni je przed wypadaniem.

Amaranthus Caudatus Seed Oil- olej z nasion szarłatu zwisłego, wzmacnia cebulki włosowe, ogranicza rozdwajanie i wypadanie oraz pielęgnuje skórę głowy.

Arctium Lappa Root Extract- ekstrakt z korzenia łopianu wiekszego. Łopian aplikowany na skórę w postaci okładów lub kąpieli na jego bazie hamuje silnie rozwój szkodliwych bakterii oraz grzybów chorobotwórczych i służy w leczeniu łagodnych zaburzeń czynności skóry, zwłaszcza na tle łojotokowym. Wspomaga także leczenie wyprysku, trądzikuświądu skóryczyraków. Pomoże także przy wypadaniu włosów, spowodowanym łojotokiem czy łupieżem. włosy są pozbawione blasku, łamliwe, wypadają i stają się coraz rzadsze, sięgnij po olej łopianowy. To sprawdzony sposób na bujną czuprynę.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Rosa Canina Fruit Oil*- olej z dzikiej róży, jest jednym z najskuteczniejszych w
pielęgnacji skóry olejków naturalnych. Doskonale sprawdza się w przypadku cery suchej,
odwodnionej, łuszczącej się i dojrzałej. Wykazuje cenne właściwości rozjaśniające i przeciwstarzeniowe, dlatego dla wielu jest jednym z podstawowych kosmetyków organicznych, zapewniających promienny i młody wygląd cery. Najważniejsze właściwości pielęgnacyjne:
Właściwości Anti-Aging
Olej z dzikiej róży wykazuje znaczące korzyści przeciwstarzeniowe w wyniku pielęgnacji cery twarzy. Jest super lekki i nietłusty, a także posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz zdolność przenikania do głębszych warstw skóry. Zawarte w nim witaminy C i A doskonale stymulują produkcję kolagenu, czym przyczyniają się do lepszej ochrony przed zmarszczkami. Dzięki małym cząsteczkom witaminy A może ona przenikać w głębsze warstwy skóry i zwiększać poziom nawilżenia oraz redukując oznaki starzenia cery.
Ochrona przed plamami starczymi
Pomoc w walce z wypryskami i zmniejszanie blizn po trądziku
Zdrowe i naturalnie lśniące włosy
Olej z dzikiej róży poleca się często stosować także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zawarte w nim cenne kwasy tłuszczowe zapewniają włosom odpowiednie nawilżenie i ochronę przed utratą wilgoci, a także pozwalają uniknąć niszczącego działania niekorzystnych czynników zewnętrznych. Obecna w oleju witamina E skutecznie wzmacnia elastyczność i sprężystość struktury włosów. W ochronie skóry głowy pozwala łagodzić stany zapalne, niweluje swędzenie i zapewnia dobre odżywienie cebulek.
W przypadku tłustej cery warto upewnić się, czy dany produkt nie zatyka porów, co może powodować niepotrzebne pryszcze.
Olej z dzikiej róży najlepiej sprawdza się w przypadku skóry normalnej i suchej.
Co prawda olej z dzikiej róży może być stosowany do wszystkich typów cery, jednak największe korzyści odniesie skóra sucha, wrażliwa i dojrzała. Pozwala dobrze i długotrwale nawilżyć, zregenerować i złagodzić podrażnienia. Wykazuje także działanie zmiękczające i przeciwzapalnie.
Olej z dzikiej róży w kosmetykach naturalnych
Olej z nasion dzikiej róży ma szerokie zastosowanie kosmetyczne, dlatego coraz częściej spotkać go można w wielu pielęgnacyjnych kosmetykach organicznych i naturalnych. Stanowi on przede wszystkim jeden ze składników:
odżywczych i nawilżających kremów do skóry suchej i normalnej,
emulsji kojących podrażnienia i lekkie oparzenia,
naturalnych serów i kremów przeciwzmarszczkowych,
produktów przeciw rozstępom i bliznom,
mieszanek olejków do masażu,
kremów na owrzodzenia.

Juniperus Communis Fruit Oil - extract z owoców jałowca pospolitego, reguluje wytwarzanie subum i ogranicza przetłuszczanie.            

Sodium Shale Oil Sulfonate - ichtiol jasny, ichtiol biały, normalizuje pracę gruczołów łojowych, zmiękcza i działa antyseptycznie oraz łagodzi objawy łuszczycy.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Cera Alba*- wosk pszczeli. Posiada bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne i pielęgnacyjne. Wosk pszczeli to tradycyjny składnik wielu preparatów zdrowotnych, domowych lekarstw oraz kosmetyków organicznych. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji ochronnej, w szczególności włosów i ust.
Właściwości wosku pszczelego:
·         doskonale natłuszcza skórę, stanowi barierę ochronną i zapobiega jej wysuszaniu,
·         działa naturalnie bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo,
·         wyraźnie zmiękcza i wygładza skórę,
·         stosowany w naturalnych kosmetykach do włosów, nadaje im naturalny   połysk i wydobywa barwę,
·         stanowi często stosowany składnik balsamów i pomadek ochronnych.

Malva Sylvestris Flower Extract*- ekstrakt z malwy, ze względu na obecność flawonoidów ma właściwości ochronne, wzmacniające. Często stosowany w kosmetykach przeznaczonych do skóry naczynkowej ze względu na jego wysoką przepuszczalność naczynek i stymulacje krążenia. Ekstrakt z malwy działa również przeciwobrzękowo, i łagodząco dlatego polecany jest również dla skóry wrażliwej. Kosmetyki z malwy nadają idealną miękkość i gładkość. Malwa ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje im blask i uniesienie od nasady ale nie spuszenie.

Abies Sibirica Needle Extract- ekstrakt z jodły syberyjskiej, eliminuje łupież, nawilża, odżywia oraz wzmacnia włosy i chroni je przed wypadaniem.

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil - olejek z liści rozmarynu.  Działa przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pobudza wzrost włosów i ujędrnia skórę. Stosowany w maseczkach, tonikach, szamponach, kremach, balsamach i olejowych mieszankach do włosów, twarzy i ciała, na okolice oczu, a także w pastach do zębów. 

Althaea Officinalis Leaf Extract*- ekstrakt z korzenia prawoślazu. Polecany jako składnik produktów łagodzących dla wrażliwej skóry. W kosmetyce prawoślaz jest bardzo ceniony i znany za swojego dobrotliwego działania, ponieważ zmiękcza i wygładza skórę, posiada właściwości przeciwzapalne, ochrania skórę przed szkodliwym działaniem środowiska oraz powoduje jej regenerację, łagodzi podrażnienia, świetny składnik kompresów na oczy i płynów do pielęgnacji twarzy, idealny produkt w walce z pękającymi piętami.

Larix Sibirica Wood Extract*- ekstrakt z modrzewia syberyjskiego, działa antyseptycznie, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, sprawdza się w pielęgnacji skóry problematycznej.

Gypsophila Paniculata Root Extract -  ekstrakt korzenia gipsówki wiechowatej, odblokowuje pory, sprzyja gojeniu się ran działa ściągająco i podsuszająco. Ma właściwości myjące.
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
Saponaria Officinalis Root Extract*- ekstrakt z korzenia i liści mydlnicy lekarskiej. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz  chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

Glycyrrhiza Glabra Root Extract*- ekstrakt z lukrecji gładkiej, oczyszcza, regeneruje, rozjaśnia, zmniejsza zaczerwienienia, koi podrażnieni

Agrostis Sibirica Extract*- ekstrakt z mietlicy rozłogowej, poprawia kondycję skóry.

Crepis Sibirica Extract*- ekstrakt z pępawy syberyjskiej. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie skóry, działa tonizująco.

Citric Acid- kwas cytrynowy, jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Parfum- zapach

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldehyde- składnik kompozycji zapachowej.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).
Babuszka Agafii naturalne syberyjskie czarne mydło do ciała i włosów
CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substancji trwałego żółtego koloru.

CI 42090- błękit brylantowy FCF. Związek chemiczny. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych)

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 7749- barwnik

CI 77499- (Iron Oxides)- czarny barwnik, magnetyk.

* z certyfikowanych upraw organiczny

                                 Moja opinia

Wielofunkcyjny kosmetyk o czym się przekonałam sama, ale zanim go zaczęłam stosować byłam bardzo niechętna. A to dlatego, że konsystencja jest taka glutkowata i wygląd mydła mnie odpychał ale spróbowałam. Po miesiącu stosowania zauważyłam efekty na tyle ,że od razu go pokochałam. Można nim myć wszystko J dosłownie wszystko, całego siebie. Niech się schowają wszystkie żele pod prysznic, balsamy, toniki, pianki i szampony. Mydło ma wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne, na włosach efekty zauważyłam po dłuższym okresie (dwa miesiące) były błyszczące, dobrze się rozczesywały, ogólnie lepiej się układały ale najlepsze jest to, że zaczęły mi rosnąć nowe włosy :) . Jeśli chodzi o skórę całego ciała to już nie była taka przesuszona jak kiedyś a moja cera zyskała lepszy wygląd. Do zapachu wyglądu i konsystencji tego mydła trzeba się jednak przyzwyczaić, ale uwierzcie mi WARTO! :) Mydło zawiera dużo wyciągów, ekstraktów, olejów i SLS- przed którym niektóre osoby bronią się rękami i nogami J. Opakowanie ma 500 ml a cena to około 30 zł, ja zawsze kupuję 2 szt w promocji, bo mój mąż jest nim zachwycony. Odrzucił szampony i żele i używa tylko tego mydła na przemian z cedrowym :) Coraz więcej podbiera mi kosmetyków... :) Według mnie to mydło jest bardzo dobre i można je zawsze zabrać ze sobą w podróż. A listek w mydle to wspaniały akcent bliskości z naturą :)

środa, 25 lipca 2018

Oleje z naturalnym filtrem przeciwsłonecznym SPF

lipca 25, 2018 0 Comments

Oleje z naturalnym filtrem przeciwsłonecznym SPF

Oleje z naturalnym filtrem przeciwsłonecznym SPF 
Nie jestem przekonana do kremów z filtrem, bo są one toksyczne i wytwarzają szkodliwe substancje…np. oxybenzon, (już niedługo będzie  post w którym szczegółowo opiszę ich działanie). 
Najbardziej naturalnie jest posmarować się prawdziwym olejem, mieć ze sobą kapelusz i okulary. Uwielbiam kosmetyki naturalne i szukam zdrowszych rozwiązań dla kosmetyków chemicznych.
Oleje z naturalnym filtrem przeciwsłonecznym SPF
Przygotowałam dla Was listę olejów,  które zawierają naturalne filtry przeciwsłoneczne. Polecam wybierać nierafinowane oleje. Świetne rozwiązanie i dobra alternatywa dla chemicznych produktów:

olej malinowy/z pestek malin - SPF 30 do SPF 50- mój ulubiony
olej marchewkowy/olejek z nasion marchwi - SPF 30 do SPF 40
olej z kiełków pszenicy - SPF 20
olej z orzechów laskowych - SPF 15
olej awokado - SPF 4 do SPF 15- drugi ulubieniec
olej sojowy - SPF 10
masło shea/karite - SPF 10
oliwa z oliwek - SPF 7
olej kokosowy - SPF 2 do SPF 10

Pamiętajcie jednak, że takie olejki mają bardzo krótki termin przydatności 2-4 miesiące od otwarcia.

Olejki można stosować również na włosy. Można mieszać ze sobą różne olejki.

Wiem, że najlepiej wyjąc buteleczkę rozsmarować krem, jest to bardzo wygodna forma. Z olejkami jest nieco inaczej, (wszystko jest takie śliskie i świecące), ale dlaczego by tego nie spróbować skoro są zdrowsze :)

Najgorsze jest to ze filtry przeciwsłoneczne są już w prawie każdym kremie do twarzy na co dzień i we fluidach do twarzy. Ale mało kto wie że filtry oprócz tego że są rakotwórcze to blokują wchłanianie aktywnych składników zawartych w kremie ponieważ tworzą barierę nieprzepuszczalną, na dodatek wszystkie kremy przeciwsłoneczne chronią głównie przed UVB a nie przed UVA ( odpowiedzialne za starzenie ). Przed UVA nie ma ochrony, filtry zatrzymują UVA bardzo w niewielkim stopniu. Wiem to bo moja przyjaciółka pracuje od lat w dużej marce kosmetycznej i miała na ten temat mnóstwo szkoleń.
Oleje z naturalnym filtrem przeciwsłonecznym SPF


http://www.phcog.com/article.asp?issn=0973-1296;year=2009;volume=5;issue=19;spage=238;epage=248;aulast=Kapoor